Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sedma izložba

Na izložbi u Zadužbini Vuka Karadžića (11-26.11.) biće predstavljeni radovi Pavla Radoičića nastali tokom poslednjih nekoliko godina. Izložbu otvara akademik dr Sokol Sokolović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu.








 


"Radoičićevo inspirativno polje je veoma razuđeno i u ranijim fazama bio je vezan za crnogorske pejzaže i ljude iz okruženja. Taj period njegovog rada karakterišu portreti bez posebnih karakternih crta, bez inkarnata, sa kostima kao konstruktivnim elementima. Pejzaže je radio u u izrazito ekpresionističkom, asocijativnom i poluapstraktnom stilu. (...)


Radoičić stvara na različitim materijalima, najčešće na španovanom platnu, kartonu, papiru, iverici, lesonitu i koristi uljane i grafičke boje.


Na najnovijim slikama Radoičić eksperimetiše sa portretnim cjelinama. Uglavnom su to ženski likovi, drastično smanjenih glava, izduženih vratova i minimiziranih poprsja. Portreti su tretirani gotovo kubistički, obezličeni su i svedeni do rudimentarnog, bez naglašenih očiju, usta i isturenih djelova. Autor ih svrstava u psihološke, izmaštano-oniričke portrete... Radoičić na slici izbjegava svaku priču, narativnost i fabularnost. Zato nastoji da sve ostane u zoni asocijacije i naslućivanja.


Na uspostavljenim tamnijim podlogama, Radoičić prevashodno interveniše u središnjem dijelu formata, slika svijetlim hromatskim supstratom, gradi specifičnu fakturalnost da bi zatim tranparentnim nanosima sugerisao mističnost i određenu sakralnost prizora. Naprosto, njegovi portreti posjeduju pročišćenu sublimiranost i neposrednu ubjedljivost italijanskih ranorenesansnih majstora... Radoičić iznova demonstrira njemu veoma svojstven, iskren i neposredan slikarski postupak". 


(Izvodi iz prikaza Slobodana Slovinića)


Pavle Radoičić rođen je u Beogradu 1963. godine. Studirao je na pedagoškoj akademiji u Nikšiću, likovni odsek. Studijski godinu dana boravio u Londonu. Do sada je izlagao na pedesetak grupnih izložbi, a ovo je sedma izložba na kojoj se predstavlja samostalno. Živi i radi u Podgorici.


 


Datum objavljivanja: 11.11.2008.