Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sećanje na Uroša Predića

Narodni muzej Zrenjanin povodom 60 godina od smrti Uroša Predića u ponedeljak, 11. februara 2013. godine, sa početkom u 19 časova organizuje veče posvećeno našem velikom slikaru.


 


 


Uvodno predavanje održaće Olivera Skoko, kustos-istoričar umetnosti koja vodi Likovnu zbirku u okviru koje se nalazi Legat Uroša Predića. Nakon toga posetioci će moći da pogledaju polusatni dokumentarni film „Uroš Predić – slikar koji je ispunio svoju dužnost“ u režiji Slavuja Hadžića, a po scenariju prof. dr Miodraga Jovanovića (RTS TV Novi Sad, 1997/98). Obeležavanju sećanja na Uroša Predića pridružiće se te večeri i članovi Udruženja vinogradara i vinara „Vesela braća“ iz Orlovata, slikarevog rodnog mesta, sa svojim čuvenim vinima.





Uroš Predić (Orlovat 1857. – Beograd 1953.)

Osnovno obrazovanje stekao u Crepaji, nakon čega završava Gimnaziju u Pančevu. Studije na Akademiji u Beču okončava 1880. godine u klasi profesora Kristijana Gripenkerla. U toku studija dobio je Gundlovu nagradu i radio kao asistent na  Akademiji.  U to vreme izradio je 13 slika mitološke sadržine za friz Parlamenta u Beču. Godine 1885. vraća se u Orlovat gde radi seriju slika iz života svojih suseljana. U Beograd konačno prelazi 1909. godine gde boravi do smrti. Jedan je od osnivača društva Lada, prvi predsednik Udruženja likovnih umetnika, a od 1910. godine redovni član Srpske kraljevske akademije. Slika portrete, žanr scene, istorijske kompozicije i ikonostase. Uz Paju Jovanovića najveći je predstavnik akademskog realizma u srpskom slikarstvu. U Narodnom muzeju Zrenjanin danas se nalazi Legat Uroša Predića koji predstavlja inventar njegovog beogradskog ateljea u kojem je proveo poslednje godine svog života.



Legat Uroša Predića

Godine 1909. Uroš Predić je napustio Orlovat i prešao u Beograd. Sve do smrti živeo je u kući svoga brata u Svetogorskoj ulici br. 27,  gde je imao i atelje. Umro je 1953. godine u 96. godini života i prema sopstvenoj želji sahranjen je u rodnom Orlovatu. Nakon slikareve smrti, Narodni muzej u Zrenjaninu i posebno tadašnji upravnik Lazar Nikolić založili su se da sva umetnikova zaostavština koja se zatekla u skromnom beogradskom ateljeu, dospe u ovu ustanovu. Naslednica Emilija Đukić je uslišila molbe, tako da je 9. aprila 1954. godine inventar Predićevog radnog prostora predala na čuvanje zrenjaninskom Narodnom muzeju. Među poklonjenim delima nalaze se radovi iz različitih perioda njegovog života, od akvarelisanih dečjih crteža, preko izvanredne slike „Vizija u oblacima“, do poslednje, nedovršene ikone „Kamenovanje sv. Stefana“. Pored portreta, kao najbrojnije Predićeve afirmacije, tu su i skice za povelju, ili izradu religioznih slika. U legatu se, pored slika i crteža, po svojoj vrednosti, ističe dokumentarni deo sa Predićevim beleškama, dnevnikom iz Italije, umetnikovom prepiskom, testamentom, fotografijama i fotoreprodukcijama, knjigama i katalozima, posetnicama odlikovanjima, ličnim predmetima. Takođe iz umetnikovog ateljea u Narodni muzej preneti su i delovi nameštaja, štafelaj, slikarska paleta... Najznačajniji deo ovog vrednog poklona danas je u Narodnom muzeju Zrenjanin izložen u posebnoj prostoriji. Predmeti su od velikog značaja za proučavanje života i rada Uroša Predića a sam legat nezaobilazan u sagledavanju njegovog celokupnog stvaralaštva.


 



Datum objavljivanja: 05.02.2013.