Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sećanje na Ljubicu Sokić

Kamerna izložba "Sećanje na Ljubicu Cucu Sokić (1914–2009)" koju je Spomen-zbirka Pavla Beljanskog priredila u znak sećanja na našu nedavno preminulu slikarku, zbog velikog interesovanja biće otvorena do 15. februara 2009. godine.

 


Kamerna izložba obuhvata četiri slike iz kolekcije Beljanskog i brojna ostvarenja iz fondova Spomen-zbirke od kojih je većina poklon Cuce Sokić: 27 crteža iz Kabineta grafike i 7 radova izvedenih različitim tehnikama iz Likovne zbirke (olovka, ugalj, tuš, pastel, akvarel, tempera). Izložena su i dva dela Bogdana Šuputa, koje je autorka čuvala gotovo pola veka da bi ih poklonila Spomen-zbirci, što ujedno ukazuje na njenu blisku vezu sa krugom umetnika značajnih za stvaralaštvo tog perioda, među kojima su brojna imena zastupljena u kolekciji Beljanskog (Marko Čelebonović, Nedeljko Gvozdenović, Petar Lubarda, Milo Milunović, Leposava Bela Pavlović...). Odabran dokumentarni materijal u vidu ličnih fotografija, pisama, kataloga izložbi, kao i novinskih članaka, oživljava detalje iz privatnog i profesionalnog života umetnice.

Ljubica Cuca Sokić (Bitolj, 09.12.1914 – Beograd 08.01.2009) umetnica vrhunskog likovnog senzibiliteta, obeležila je nacionalnu umetničku scenu u prošlom veku. Učeći na iskustvima najboljih domaćih i svetskih stvaralaca 20. veka (Zora Petrović, Beta Vukanović, Ljuba Ivanović, Ivan Radović, kao i Sezan, Šarden, Kurbe, Koro, Bonar, Vijar, Matis, Brak, Pikaso...), Sokićeva je primenila pariska iskustva i usmerila svoje poetsko intimističko slikarstvo naklonjeno eksperimentu, od realnog ka apstraktnom saznanju. Bila je jedna od osnivača grupe „Desetorica“, predavač na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1948–1972), član SANU, kao i dobitnica brojnih likovnih nagrada, utičući na formiranje generacija mladih generacija umetnika. Ova predstavnica zrelog međuratnog modernizma svojim pedagoškim radom i stvaralaštvom specifičnog lirskog likovnog jezika ostavila je neizbrisiv trag, a njena dela su je svrstala u sam vrh nacionalne istorije umetnosti.


Radno vreme Spomen-zbirke: SREDA - NEDELJA  10 - 18 časova

                                                 ČETVRTAK            13 - 21 časova

                                                 Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

                                                 Četvrtkom ulaz besplatan.

Uz obaveznu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za hendikepirana lica.


 


Datum objavljivanja: 28.01.2009.