Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sećanja - dvadeset godina posle

SKC Beograd, sreda, 12. jun u 19h. ULUPUDS- izložba sekcije Slikarstvo i grafika; autorski projekat Miodraga Milutinovića u organizaciji Slikarsko-grafičke sekcije


 


ULUPUDS obuhvata selekciju radova svih sekcija udruženja. Preispitivanje prošlosti kao osnova teme izložbe „Sećanja - dvadeset godina posle“ postavljeno je sa uverenjem da umetnici već imaju ,,inkarnirano kreativno pamćenje“ u svim medijima, etabliranim u oblastima likovnih i primenjenih umetnosti. Istorijsko polazište stoga je autorima pružilo mogućnost da na nivou individualne ekspresije ovekoveče sećanja koja i posle dvadeset godina ne blede.



Dela su iz mnogih oblasti likovnih i primenjenih umetnosti i ona, kroz jedinstvenu selekciju i postavku, referišu na hronološki fenomen kroz kreativnu i istorijsku stvarnost. Autentičnost autorskih poetika i heterogenost pristupa omogućavaju sliku energetskog i kreativnog potencijala stvaralaca svih generacija. Osnov homogenizacije postavke predstavlja kontemplativnost na nivou simbolizma ili dekonstruisanih kompozicija u jednom složenijem, polisemičnom prosedeu umetničkih dela za pamćenje. Konačno, izložba „Sećanja - dvadeset godina posle“ ukazuje na to da likovna scena na ovim prostorima i nakon, odnosno uprkos razaranju, svedoči o sopstvenoj vitalnosti. Sloboda izraza i mogućnosti umetnika ispitaće domete savremene umetničke scene, počev od figuralnog, pa sve do apstraktnog izraza.


Goran Janićijević


 


 



Datum objavljivanja: 05.06.2019.