Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sebastijan Vojvoda: Budućnost nije ono što je nekada bila

Otvaranje izložbe Sebastijan Vojvoda - Budućnost nije ono što je nekada bila od 7. novembra, u 20 časova u galeriji PRO3OR. Izložba će biti otvorena od 7 do 17. novembra.

 





Sebastijan Vojvoda rođen je u Puli 1976. a diplomirao je na Akademiji za likovnu umetnost u Ljubljani, na slikarskom odseku u klasi profesorke Metke Krašovec. Iako na prvi pogled Sebastijanove slike deluju kao naslednice geometrijske apstrakcije, istorijskog modernizma ili postmodernih neo geo idioma, takva kategorizacija bi bila pogrešna. U Vojvodinom slučaju takav utisak proizilazi iz njegovog kombinovanja geometrijskih elemenata koje vidi u virtuelnom grafizmu, digitalizovanoj stvarnosti u koju sve dublje tonemo (ili zaranjamo?) i generalnoj ljudskoj opsednutosti geometrijom. Sebastijan geometriju oslobađa od njene metafizičke težine koju su joj nametnuli pioniri apstraktnog slikarstva i usmerava je ka sadašnjosti, trenutku i onome što postoji. Sebastijan klasičnim slikarskim tehnikama u ujednačenim modularnim formatima 50x50 stvara bezbrojne kombinacije geometrijskih oblika koji podsećaju na upravljače za igračke konzole kao što su Gameboy ili Nintendo, zatim na arhitektonske planove višespratnica ili čak na ekrane sa upravljačkih konzola aviona ili drugih hard i soft-ware-a i tako nas upoznaje sa svetom koji se, kao njegove slike, modularno razvija u moru brojeva i geometrijskih oblika ispod ovog u kom verujemo u lične slobode i individualnost.



Otvaranje: 7. novembra u 20:00 Galerija PRO3OR Koče Popovića 9, Beograd



Sebastijan Vojvoda rođen je u Puli, 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završava u Poreču. Studira na Umetničkoj akademiji u Splitu, od 1999.- 2000., a nastavlja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, na slikarskom odseku, u klasi profesorke Metke Krašovec. Diplomirao je kod profesora Zmage Jeraja i Boruta Vogelnika, 2006. godine. Godine 2005. boravi kao stipendista na Umetničkoj akademiji u Göteborgu, u Švedskoj. Godine 2012. na ALUO u Ljubljani završava postdiplomske magistarske studije slikarstva kod profesora Bojana Gorenca. Učestvovao je na različitim umetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj.



Dosad je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi.



Živi i radi u Poreču, gde radi kao kustos i voditelj likovne delatnosti na Pučkom otvorenom učilištu.



Izdvojene izložbe:



2002. Gradska vijećnica, Pula, Ars Atack, grupna izložba studenata likovnih akademija iz Istre Foaje Istarskog narodnog kazališta, Pula, Ars Atack Galerija italijanske zajednice, Rovinj, samostalna izložba slika Galerija Equrna, Ljubljana, izložba apsolvenata Akademije za likovno umjetnost in oblikovanje u Ljubljani 2005. Rothor Gallery, Göteborg, izložba studenata Umetničke akademije u Göteborgu, Švedska 2007. Galerija MC, Velenje, samostalna izložba slika 2008. Miklova hiša, Ribnica, izložba studenata druge godine magistarskog studija na ALUO Ljubljana 2009. Muzej moderne i suvremene umjetnosti - Mali salon, Rijeka, izložba finalista nacionalnog fotografskog natjecanja Photodays, Rovinj 2012. Zavičajni muzej grada Rovinja, Likovna kolonija Rovinj, skupna izložba slika 2014. Poola Gallery, Pula, samostalna izložba slika 2014. Subgalerija MUL, MMC Luka, Pula, samostalna izložba slika 2015. Galerija Forum, Zagreb, Topologije, samostalna izložba slika



Priznanja:



2005. Nominacija za Nagradu ALUO Ljubljana za studentska dostignuća na završnoj godini studija

2009. Finalista na nacionalnom fotografskom takmičenju Photodays, Rovinj, u kategoriji umjetnički akt


 



Datum objavljivanja: 06.11.2017.