Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

[s]BUK2

Ovogodišnje, drugo po redu Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2, održava se u novembru mesecu u Domu kulture Studentski grad i Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.


 


Na izložbi su predstavljeni radovi studenata iz Srbije kao i iz zemalja regiona, Evrope i Azije (Italija, Austrija, Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Singapur, Portugalija, Španija, Kolumbija, Šri Lanka i dr.).



Pored 49 radova u dosadašnjoj kategoriji Artist Book / Knjiga umetnika (DK Studentski grad), ove godine su u novouvedenoj kategoriji Photo Book / Foto-knjiga (Galerija Artget) izložena 23 rada. Radovi su odabrani glasanjem stručnih umetničkih žirija. Usled nemogućnosti slanja, radovi pojedinih autora biće predstavljeni u digitalnoj formi. Izuzetna raznovrsnost radova, u pogledu ideje i umetničkog izraza, svedoči o sve većem interesovanju mladih umetnika za ovaj medij i o nastojanju da se prevaziđe stroga definicija knjige kao konačnog objekta.



Pored radova prispelih na konkurs, specijalni gost (u digitalnom obliku i onlajn) u kategoriji Foto-knjiga je Departman za fotografiju i nove medije Akademije umetnosti i dizajna iz Bratislave (Slovačka) sa radovima svojih studenata pod pedagoškim vođstvom doc. mr.um. Olje Triaške Stefanović i mr. um. Juraja Blaška.



Sastavni deo [s]BUK bijenala čini program radionica i predavanja koji uključuju i goste – umetnike i predavače iz inostranstva, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije, prateći program ovogodišnje izložbe biće realizovan uglavnom putem onlajn platforme.



• 16 – 18. 11. 2020. (od 13:00 do 17:00)

Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, Trg republike 5/I

Radionica Oblikovanje knjige umetnika – ‘Material thinking’

za studente Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu

Radionicu vodi: doc. dr. um. Celestina Vičević, Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Rijeci



• Utorak, 24. 11. 2020.

19:00 – Onlajn-gostovanje (na srpskom): doc. mr.um. Olja Triaška Stefanović,

Predstavljanje specijalnog gosta Bijenala u kategoriji Foto-knjiga: Departman za fotografiju i nove medije Akademije umetnosti i dizajna iz Bratislave (Slovačka)



• Četvrtak, 26. 11. 2020.

19:00 – Onlajn-gostovanje (na engleskom): Tracy Mackenna (Trejski Mekena), The Museum of Loss and Renewal, Lil: Pristupi izdavaštvu Muzeja

….

Manifestacija Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK proistekla je iz saradnje Doma kulture Studentski grad i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Prva takva saradnja na temu umetnosti knjige bila je ostvarena izložbom koja nosi naziv Dodirni molim! početkom 2016. godine, nakon čega je usledila i druga izložba pod nazivom Knjiga je najbrži način da se postane svetlost, krajem iste godine. Izložba je povezala deset umetničkih fakulteta iz Poljske, Slovačke, Belgije, Estonije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije i tako je 2018. godine pokrenuta bijenalna manifestacija umetnosti knjige, sa ciljem da se ovaj medij koji se neguje na umetničkim fakultetima u Srbiji i u svetu, promoviše i približi široj publici.



Izložba 2. Međunarodnog studentskog bijenala umetnosti knjige [s]BUK2 trajaće od 5. novembra do 3. decembra 2020. godine u Domu kulture Studentski grad i od 12. novembra do 3. decembra u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.



Nagrade, specijalna priznanja i pohvale, biće proglašene na otvaranju izložbe, a nagrada je zajednička izložba nagrađenih autora u Galeriji Doma kulture Studentski grad.



Žiri ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog bijenala umetnosti knjige[s]BUK2,



• za kategoriju Artist Book / Knjiga umetnika radio je u sastavu:

Marijela Cvetić, vizuelna umetnica, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

Željko Lončar, grafički dizajner, ilustrator i profesor na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu

Nikola Radosavljević, doktor primenjenih umetnosti, grafičar, samostalni umetnik



• za kategoriju Photo Book / Foto-knjiga:

Borut Vild, grafički dizajner, profesor na departmanu za digitalnu umetnost Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu

Mihailo Vasiljević, vizuelni umetnik, fotograf i teoretičar umetnosti, doktorand na katedri za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu

Vladimir Tatarević, vizuelni umetnik, fotograf, doktor umetnosti, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.



Organizatori manifestacije:

Olivera Batajić Sretenović, doc. FPU, inicijator i organizator [s]BUK Bijenala

Maida Gruden, urednik likovnog programa DKSG, inicijator i organizator [s]BUK Bijenala

Aleksandar Kostić, red. prof. FDU, umetnički direktor Galerije Artget za 2020. godinu

Vesna Danilović, urednica programa Galerije Artget KCB



Koordinatorka projekta:

Ivana Radonjić, istoričar umetnosti, saradnik redakcije likovnog programa DKSG



Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.



COVID-19:



* Galerije će biti otvorene od 12 do 20 sati, osim nedeljom. Posetioci moraju da nose maske sve vreme boravka u galerijskim prostorima, a dezificensi će biti u njima obezbeđeni. Broj posetilaca u prostoru će biti ograničen i biće potrebno poštovati fizičko rastojanje od dva metra.


 



 


Datum objavljivanja: 16.11.2020.