Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Savremeni makedonski likovni umetnici

U petak 24. maja 2013. godine u 19.30 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu, biće otvorena grupna izložba pod nazivom „Savremeni makedonski likovni umetnici“.


 


Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ organizovao je  1999. godine grupnu izložbu pod nazivom „Makedonski slikari“, na kojoj se predstavilo 25 članova Društva likovnih umetnika Makedonije (DLUM). Naši prijatelji s juga imali su iskrenu želju da pokažu istinsko prijateljstvo prema srpkom narodu, te nije slučajno što je upravo ta izložba bila prvi kulturni događaj u Srbiji posle NATO bombardovanja. Danas, kada živimo u miru i kada verujemo da rata više biti neće, Internacionalni umetnički studio nastavlja započet posao, produžava želju za zbližavanjem, za komunikacijom i kreativnim likovnim dijalogom između kultura dva balkanska naroda.  S tom idejom, u petak 24. maja 2013. godine u 19.30 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu, biće otvorena grupna izložba pod nazivom „Savremeni makedonski likovni umetnici“. Ovoga puta, reč je o predstavljanju dela sedamnaest likovnih umetnika, koji ne samo da obogaćuju likovnu scenu svoje rodne Makedonije, već je reč o umetnicima koji na neki način pripadaju i Srbiji, prevashodno zbog toga što se većina njih umetnički iškolovala u Beogradu.


Reč je o istinskim majstorima slikarskog i vajarskog zanata, pripadnicima različitih generacija, među kojima su akademici Lazar Ličenoski, Vangel Kodžoman, Nikola Martinoski, i Tome Serafimovski, zatim ne manje istaknuti slikari Patar  Mazev, Trajče Jančevski, Stojan Pačov, Aleksandar Risteski, Gligor Čemerski, Ilija Kostov, Vladimir Georgievski, Đoko Matevski, Nikola-Kočo Fidanovski, Rubens Korubin, Evgenija Demnievska, Stefan Hadži-Nikolov i Vesna Bajalska.   Svakako je kolorit ono po čemu se izdvaja ova grupna izložba. Iz slikarskog platna svakog umetnika prosto isijava toplina juga. Mirni, ujednačeni tonovi greju ne samo oko posmatrača, već i njegovu dušu. Ono što je takođe zajedničko ovoj grupi umetnika je suptilna posvećenost nežnom valeru, koja odiše pritajenom nostalgijom.


Istoričar umetnosti, prof. dr Stanislav Živković, u svom predgovoru pratećeg kataloga ove izložbe između ostalog kaže: „Metafizička struktura još jednom podvlači nesumnjive različitosti koje obeležavaju pojedince. Moglo bi se reći da je pri tom raspon indivilualnih karaktera uglavnom saglasan sa životom i umetničkim iskustvom. S jedne strane to su gotovo filozofska razmišljanja i saglasnost sa harmonijom sveta u kom živimo, uz traganje za trenucima estetskog doživljaja. S druge strane, sugestivna je stvaralačka uznemirenost, uzbuđenje i radoznalost pred tajanstvenim zagonetkama života i umetnosti.”


Izložba „Savremeni makedonski likovni umetnici“, koja će biti otvorena mesec dana,  realizovana je uz svesrdnu pomoć dr Moše Todorovića, direktora Umetničke galerije „Radionica duše”!


 



Datum objavljivanja: 22.05.2013.