Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Savremena umetnička keramika

Retrospektivna izložba savremene umetničke keramike iz kolekcije Narodnog muzeja u Aranđelovcu, održaće d se od 4. - 25. avgusta u Muzeju primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18. Autor izložbe: Tanja Ivanović, Narodni muzej u Aranđelovcu; Kustos izložbe: Biljana Vukotić, MPU Beograd

 


Zbirka savremene umetničke keramike Narodnog muzeja u Aranđelovcu nastala je na međunarodnom festivalu "Svet keramike", u okviru multimedijalne manifestacije "Mermer i zvuci", koja je stekla internacionalnu slavu. Od prvog Simpozijuma, 1974. godine, pa u rasponu od punih tridesetšest godina, stvorena su dela u mediju keramike koja su ovu zbirku učinila posebno značajnom i dragocenom. Na izložbi će biti prikazano oko 70 radova srpskih, jugoslovenskih i svetskih umetnika čija dela su nastajala na ovoj smotri.


Izložba ima retrospektivni karakter i predstavlja osvrt na zbirku umetničke keramike Narodnog muzeja u Aranđelovcu kao složene celine, u jasno definisanom konceptu. Odabrani radovi ne treba da predstave samo najreprezentativnija i prema estetskim vrednostima najuspelija dela, već da obuhvate i ona ostvarenja koja su bila važna karika u stvaralačkim fazama značajnih umetnika, zatim rešenja koja su u tehničko-tehnološkom pogledu posebno zanimljiva i različite načine razmišljanja prilikom izražavanja u keramičkom mediju.


Novi susret sa radovima ove dragocene kolekcije nastale na simpozijumu "Svet keramike" predstavlja pogled u nazad, koji sada, sa određene istorijske distance, pruža nove mogućnosti da sveobuhvatnije sagledamo značajne domete pojedinačnih autora, ali i manifestacije u celini.


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 13.07.2011.