Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Savremena pećina Biljane Stanimirović

Završena je izgradnja "Savremene pećine" autorke Biljane Stanimirović u Art klinici! Gradnja je trajala do 3. novembra kada je zvanično puštena u rad. Vrata Art klinike su otvorena za publiku.Muzika: Aleksandar Šećerov.

 


"Kao što previše reči kvari umetničko delo a puka igra elementima ostaje samo to, tako arhetipe i mitske slike ne treba shvatati ni bukvalno ni kao puku iluziju. Stvaranje je uvek poput hoda na žici izmedu racija i iskustva osnovnih elemenata iracionalnih, instiktivnih slika, nasleđa ljudske vrste. Stoga, pećina kao takva predstavlja niz asocijacija koje će svako protumačiti na sebi blizak način opredelivši se za sliku celovitosti, početka, utrobe majke Zemlje, matericu ili pak rođenje individualne svesti, susret s opasnošću poput heroja na svom putu preobražaja, savladavanje prepreke i ostvarivanje cilja, promenu, susret s podsvesnim...

 

Ova instalacija slika-prostor predstavlja korak dalje u radu na savremenim pećinskim crtežima, spoju tehnike urezivanja i najkomunikativnijih piktograma, simbola savremenog doba, koji uvek ostaju samo ograničeni delovi celokupne slike. Otuda, pre svega, lična potreba da se sagradi slika-prostor, da se vrati na početak s osvrtom na sadašnjost, da se izazove ono nesvesno odakle potiču snovi. A potom da se to iskustvo ponudi i podeli s posmatračima-učesnicima."

 

Biljana Stanimirović


 


Datum objavljivanja: 04.11.2008.