Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Savremena kineska grafika

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 18. decembra 2008. godine u 19 časova biće otvorena izložba "Savremena kineska grafika", koju je pripremilo Ministarstvo za kulturu NR Kine, a organizovala Ambasada NR Kine u Srbiji.

 


Na otvaranju izložbe očekujemo prisustvo Liu Yonghanga, savetnika za kulturu kineske ambasade u Srbiji. Postavka je samo deo kineskog grafičkog dizajna i pokazuje razvojni put kineske grafike u poslednjih dvadeset godina. Izložena su grafička rešenja postera, logoa, ambalaža, omota knjiga i dizajna za Olimpijadu 2008. Izložba će biti otvorena do 15. januara 2009. godine.


Kako savremeno društvo ulazi u eru sve raznovrsnije vizije, grafički dizajn se sve više unapređuje, a kombinacija znanja i kulture, kao i duhovno obogaćivanje savremenog života je od velikog značaja. Kreativna idea nekog dizajna može često direktno reflektovati estetske vrednosti, modu i kvalitet života tog vremena.Savremeni dizajn postiže sve veći značaj kao deo modernizacije Kine, i postaje jedna od vodećih industrijskih grana, utičući u velikoj meri na društvo, menjajući društveni život na mnogo načina.




Otvorenost i tolerancija koji su svojstveni kineskoj kulturi prisutni su takođe i u kineskom savremenom dizajnu. Kineski dizajneri prihvataju ideje i novine iz inostranstva, ali istovremeno ne zaboravljaju svoju vekovnu tradiciju. Dok na genijalan način primenjuju bogat i koloritni spektar kineskih znakova, dizajneri oplemenjuju svoja dela savremenom i kosmopolitskim karakteristikama, kao i mudrošću tradicionalnih kineskih mislilaca.




Ova izložba je samo deo kineskog grafičkog dizajna i pokazuje razvojni put kineske grafike u poslednjih dvadeset godina. Posteri, logo, ambalaža, omoti knjiga i dizajn za Olimpijadu 2008 stoje Vam na raspolaganju, dovoljno je samo kratak pogled da bi se dobio osnovni uvid u dostignuća i  razvoj savremene kineske grafike.


Portfolio Narodni muzej Zrenjanin


 


Datum objavljivanja: 11.12.2008.