Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Savo Peković: Morski pejzaži

U ponedeljak 18. oktobra u 19. časova u galeriji KVART BW, Bulevar Vudroa Vilsona 12, TC Galerija, biće otvorena izložba slika “Morski pejzaži” autora Sava Pekovića.

 



 


Na novoj izložbi, umetnička inicijativa KVART BW zajedno sa Galerijom ŠTAB,  predstaviće beogradskoj publici seriju slika redovnog profesora Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja sa Univerziteta Istočno Sarajevo, Save Pekovića.





Izložba “Morski pejzaži” biće otvorena za sve posetioce do 28.10.2021. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 11 do 21h.



O izložbi

Za Pekovića je slika događaj, trenutak koji se dešava. U njegovom radu prisutni su svi elementi koje jedna slika treba da ima- boje, dimenzije, linije ali bez aluzije na nešto. Umetnik smatra da slika ne treba da prenosi nikakvu poruku već da je sama po sebi poruka. Njegova dela teže predstavljanju praznine, odnosno prisutnosti. Slike koje stvara nisu strogo definisane nekim ciljem, zapravo umetnik ističe njihovu moć prilagođavanja. Njegova dela poseduju unutrašnju silu, koja će svakog posmatrača dotaći na drugačiji način izazivajući izvesnu nelagodnost pred neizvesnošću šta će se sa slikom dogoditi u sledećem trenutku.



„Zadovoljstvo da se bavim  slikarstvom  je upravo u njegovoj večnoj tajnovitosti  koju bez prestanka pokušavam da odgonetnem, tražeći skrivene razloge u svemu što vidim, i zato mi mnoštvo značenja navire s platna… Slike, raličitih dimenzija slikane akrilikom i pigmentima, vezivima i gužvanim platnom sjedinjenim sa površinom slike, predstavljaju moje sećanje na proživljene trenutke.“



 „Nastajanje jedne slike ima veze sa postojanjem želje da se nešto prenese na sliku. Kod mene postoje pokretačke energije, koje me ugrožavaju ukoliko ih ne pretvorim u sliku.Time objašnjavam moju potrebu da neprekidno radim. Kada ne bih stalno radio, odnosno kada ne bi bilo ove energije ili kada ne bih ovu energiju transformisao u sliku, tako da se rezultat toga nalazi nasuprot mene, onda bi se ta energija okrenula protiv mene, a izraz koji je na slici prepoznatljiv imao bi u neku ruku opasno značenje za mene. Da pojasnim, nenaslikana slika je opasna za mene i ugrožava me. Ovo je, mislim, jednostavno objašnjenje. To što se nalazi nasuprot mene, gotova slika, to je zaplašivanje mene samog. Jer to nije željena slika, koja ima za cilj određenu estetsku normu. Naravno, ima i takvih slika. A prevazilaženje slike, u smislu tog maničnog pritiska, predstavljaju upravo ta ispražnjena polja. Oslobađam se iz manične određenosti u slobodu praznine, koja u stvari predstavlja osnovu mog življenja, moje radosti i čulnosti.“ (iz teksta za katalog Savo Peković)



Savo Peković rođen je  1957.godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. na Slikarskom odseku. Magistrirao na istom fakultetu 1983. Studijski boravio u Parizu i Diseldorfu, od 1983. do 1991 godine. Član ULUS-a od 1982. Član grupe LADA. Status istaknutog umetnika stekao 2004.g  Izlagao na  45 samostalnih i oko 300 grupnih izložbi izložbi u zemlji i inostranstvu. Slike mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama.



Redovni je profesor,  na Akdemiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Univerziteta Istočno Sarajevo.


 



Datum objavljivanja: 14.10.2021.