Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Savo Peković: Mediteranski ciklus – Oživljavanje slike

U četvrtak 7. novembra u 19 časova otvara se izložba Sava Pekovića "Mediteranski ciklus – Oživljavanje slike", 7 – 25. novembar 2019. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Savo Peković (1957) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. na   Slikarskom odseku i magistrirao na istom fakultetu. Studijski boravio u Parizu i Diseldorfu od 1983. do 1991.  godine. Od osamdesetih je član ULUS-a i grupe LADA, dok je status istaknutog umetnika stekao 2004. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Univerziteta Istočno Sarajevo. U duhu istorijskih primera apstraktnog slikarstva Peković eksploatiše slikarske materijale (akrilik, pigmente, veziva) zajedno sa površinom platna koje različitim postupcima i sâmo postaje gradivna materija i ,,telo” slike. Inicijalna autorefleksija u nastavku vodi ka razradi egzistencijalističkih dilema pretočenih u kompozicije ekspresivnog gesta i kolorističkih kolizija. Autor svoje radove opisuje kao ,,paket u kome se nalazi katalog čulnih informacija (bolest, povrede, bol, patnja, ali i samilost, sjaj lepota...)“. Postavku čine slikarski radovi srednjih i velikih formata izrađeni kombinovanim tehnikama. 







Savo Peković na izložbi u „Prodajnoj galeriji Beograd“ predočava svoja netipična shvatanja slikarstva, koja su od samih početaka prisutna u njegovom stvaralaštvu.

Oslobodivši se predmetnosti i konkretnosti, on stvara slike bojom, uvodeći ne-slikarske materijale poput plastike, drveta, kanapa i platna. Na ovaj način dela Sava Pekovića dobijaju drugo značenje, dok su struktura i suština slike promenjeni. Kroz metamorfozu umetnik traži formacije koje se dešavaju na slikarskom platnu. Ovaj proces je ogledalo gde se nalazi odraz dešavanja slikareve duše i misli, iz čega proizlaze višeslojna značenja i kompleksnost umetničkog dela. Peković na svojim slikama negira tradicionalan pristup dvodimenzionalnosti slike i uz pomoć ne-slikarskih materijala kreira treću dimenziju kojom stvara dinamiku, kako likovnu tako i mentalnu. Virtuoznost u obradi materijala upućuje na muziku, simfoniju, melodiju, jedan nadasve bogat, višeslojan unutrašnji svet u kojem razmiišljanje i rad zauzimaju posebno mesto.





Slavica Obradinović, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 05.11.2019.