Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Savetnici ministra kulture

Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije imenovao je za specijalne savetnike Gorana Markovića, poznatog filmskog i pozorišnog reditelja i dramskog pisca i Zorana Hamovića, uglednog izdavača.

 


Goran Marković rođen je 24. augusta. 1946 u Beogradu, od roditelja Rada i Olivere Marković, poznatih srpskih glumaca. Završio Petu beogradsku gimnaziju, a potom FAMU u Pragu. Režirao pedesetak dokumentarnih, 11 celovečernjih filmova, napisao desetak filmskih scenarija, napisao šest pozorišnih komada, režirao tri pozorišne predstave, napisao tri knjige. Dobio više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja, kako za rad na filmu, tako i za pozorišno stvaralaštvo. Najznačajnije: dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju filma "Tito i ja" u San Sebastijanu, Gran pri za "Kordon" y Montrealu i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst za "Turneju".

Predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu.


Zoran Hamović bavi se izdavaštvom i vlasnik je izdavačke kuće Clio. Izdavačka kuća  Clio osnovana je 1990.  u Beogradu, a tri godine kasnije, 1993. objavljena je i prva knjiga.


 


Datum objavljivanja: 19.08.2008.