Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sava Šumanović - Poslednja decenija

Izložba slika Save Šumanovića „Poslednja decenija” biće svečano otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u petak 18. maja 2012. godine u 19. časova.

 



Izložba je deo prpgrama sa kojim MC „Odbrana” učestvuje u ovogodišnjoj „Noći muzeja”, a njome se obeležava 60 godina rada Galerije slika „Sava Šumanović” Šid i 70. godina tragične smrti velikog umetnika.



„Poslednja decenija” obuhvata izbor od 45 dela iz poslednje decenije Šumanovićevog stvaralaštva u Šidu od 1931. do 1942. godine nakon višegodišnjeg boravka i rada u Parizu. Taj period u likovnom stvaralaštvu Save Šumanovića predstavlja zaokruženu celinu koja počiva pre svega na izuzetnom talentu i obrazovanju umetnika, ali i na iskustvima koja nosi iz Pariza, a koja se iastovremeno odnose na bogatstvo tradicije koja se čuva u muzejima francuske prestonice i snagu internacionalne atmosfere koja je vladala umetničkim krugovima. Kao teme Šumanovićevog rada u tom periodu ubedljivo dominiraju pejzaž i akt. Najviše dela naslikao je 1939. godine pripremajući se za izložbu u Beogradu koja je doživela veliki uspeh.



Autori izložbe su Ljubica Jukić i Vesna Burojević, kustosi Galerije slika „Sava Šumanović“.



Prateći program izložbe slika Save Šumanovića je izložba „Sava Šumanović – lično, porodično, nacionalno” koja obuhvata izbor fotografija i dokumentarne građe o umetniku i njegovoj široj porodici. Reč je o arhivi iz fonda Galerije „Sava Šumanović“, koju je zaveštala slikareva majka Persida, ali tu se nalaze i dokumenta i fotografije iz Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Zagreba, i iz Nemačke iz Hanovera. Na ovaj način biće predstavljeni manje poznate detalje iz života, stvaralaštva i okruženja u kojem se kretao i živeo slavni slikar i njegovi srodnici. Autor te postavke je Radovan Sremac, direktor Galerijije slika „Sava Šumanović“.



Izložba „Poslednja decenija” biće otvorena do 23. juna 2012. godine. Radno vreme Galerije Doma Vojske Srbije je svakog dana sem nedelje i praznika od 11.00 do 19.00 časova.


 



Datum objavljivanja: 16.05.2012.