Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sava Sekulić Samouk

Filmforum SKC, utorak, 14. novembar u 20h. mala sala SKC Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, i autorka monografije o Savi Sekuliću, predstavice dokumentarni film, kao i kontekste nastanka, kao i načine prikazivanja Sekulićevog rada u institucionalnom okviru.

 



U  pariskom umetničkom centru Halle Saint Pierre u toku je veoma zapažena izložba koju ova institucija realizuje u saradnji sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, pod nazivom Turbulences dans les Balkans ("Turbulencije na Balkanu"). Autorke izložbe i bogatog pratećeg programa su Martin Lusardi i Nina Krstić,  a prateći program se realizuje u Kulturnom centru Srbije u Parizu. On uključuje portrete umetnika (kao što su Sekulić, Jakić, Barbarien, Staničić, Bosilj), tribine, kao i projekciju dokumentarnog filma iz 1973. godine o jednoj sasvim izuzetnoj kreativnoj pojavi u istoriji lokalne naivne umetnosti – samoukom slikaru Savi Sekuliću. Autor filma je Slobodan D. Pešić, a njegovu širu distribuciju su tek decenijama nakon njegovog nastanka omogućile i kontekstualno legitimisale izložbe naivne i marginalne umetnosti koje su u zemlji i inostrastvu u posledljih par godina osmislila i realizovala direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Nina Krstić, koja je ujedno i autorka monografije o Savi Sekuliću. Ona će nas ovom prilikom i uvesti u delo umetnika koji je predstavljen u filmu, kao i načine na koje se ono predstavlja u različitim medijskim formatima i izlagačkim i kulturološkim kontekstima.

 



Pozadine nekih dela ponekad boji samo delimično, pa čitave zone ostavlja neobojenim. To dodatno eliminiše bilo kakvu iluziju prostrane dubine. Sekulićevo slikarstvo prožeto je nizom irealnih osobina, a po karakteru gotovo da je na rubu čistog automatizma. Nadmoć čula umetnika nadrasta percepciju posmatrača. Običan posmatrač nije u stanju da shvati i primeti senzibilnu strukturu čisto likovnih fenomena.



Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na značajnim međunarodnim izložbama. Za svoja dela više puta je bio nagrađen najvišim nagradama na međunarodnom planu. Nagrađivan je i posthumno za svoja dela (na 5. Svetskom trijenalu naivne i marginalne umetnosti, IN SITA 2000, u Bratislavi itd). Najznačajnija kolekcija njegovih dela nalazi se u ubirci MNMU u Jagodini, Srbija i Galerie Charlotte Zander, Bönningheim, Nemačka.


 



Datum objavljivanja: 13.11.2017.