Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sastanak direktora i kustosa muzeja i galerija iz Srbije u MSUB

U utorak, 22. maja 2018. u Muzeju savremene umetnosti održan je radni sastanak stručnjaka iz oblasti zaštite umetničkog nasleđa 20. i 21. veka.


 


Inicijativi i pozivu MSUB, nadležne institucije za zaštitu moderne i savremene umetnosti, odazvao se veliki broj kolega, direktora i kustosa muzeja i galerija u Srbiji, uz prisustvo i aktivno učešće predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, pomoćnika ministra za zaštitu kulturnog nasleđa, gospođe Danijele Vanušić i savetnika ministra gospođe Sonje Zimonić. Teme sastanka usmerene su bile ka analizi standarda vezanih za osnove muzejske delatnosti: vođenje muzejskih zbirki, vođenje dokumentacije, obrada bibliotečkog materijala kao i primene preventivne zaštite na delima. Cilj sastanka je bio da se stekne detaljniji uvid u rad muzeja i galerija u Srbiji, stanje umetničkih fondova, stepen obrađenosti muzejskog materijala, kao i da se izdvoje problemi u svakodnevnoj praksi muzejske delatnosti. Sastanak je organizovan kao inicijativa da se pospeši međuinstitucionalna saradnja, da se kroz razgovor i diskusiju, razmenu iskustva, pronađu modeli za bolji rad i dostizanje visokih standarda profesije.



Nakon obraćanja v.d. direktora MSUB Slobodana Nakarade, Svetlana Mitić, kustos Zbirke slikarstva posle 1950. i Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi govorili su o primeni muzejskih standarada u radu sa zbirkama u MSUB, zatim je Biljana Šipetić, konzervator MSUB, govorila o primeni preventivne konzervacije na delima iz Zbirke MSUB, dok je Aleksandra Mirčić, šef Odeljenja umetničke dokumentacije MSUB, prisutnima iznela iskustva i standarde u radu ovog Odeljenja, a koja se tiču fonda, prikupljanja i obrade građe umetničke dokumentacije.



Tokom veoma žive diskusije, učesnici sastanka su mapirali niz nerešenih pitanja, problema i nedoumica. Kao goruće teme su se izdvojili uslovi za smeštaj umetničkih dela (oprema depoa i infrastruktura u zgradama muzeja i galerija), politika otkupa dela savremene umetnosti i aktuelna zakonska regulativa koja se tiče akvizicija, a prisutni su se složili da je neophodno donošenje Zakona o muzejima kao zakonskom aktu koji bi regulisao sve standarde u radu muzeja i galerija. Učesnici diskusije posebno su se osvrnuli na stanje zbirki savemene umetnosti koje su oformljene na lokalnim scenama s obzirom na njihov značaj za sagledavanje celokupne umetničke scene u Srbiji. Iz diskusije se nametnuo zaključak o neophodnosti daljeg strateškog planiranja i podsticanja procesa jačanja lokalnih scena u čemu je neophodna i podrška MSUB. 



Kako je ovo bio samo inicijalni sastanak, učesnici diskusije su se složili da je neophodno organizovati i u budućnosti sastanake koje bi se bavili konkretnim temama i uključili eksperte iz specifičnih oblasti. Jedan od zaključaka je da bi ovakvi skupovi tebalo da se redovno održavaju, kako u Muzeju savremene umetnosti, tako i u drugim institucijama u Srbiji, da bi intenzivirala međumuzejska saradnja, ali i na konkretnim primerima drugih institucija u Srbiji sagledala kompleksnost svih problema muzeja i galerija u Srbiji.



Na kraju sastanka, muzičari Beogradske filharmonije priredili su za učesnike skupa perkusionistički performans.


 



Datum objavljivanja: 24.05.2018.