Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saša Tkačenko: I’m Forever Blowing Bubbles

Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5, Smederevo
Izložba I’m Forever Blowing Bubbles umetnika Saše Tkačenka. Otvaranje izložbe je u 20 časova. Trajanja izložbe: 20. maj – 20. jun 2017. godine.

 





Izložba I’m Forever Blowing Bubbles otvara polje u kome se na indirektan način preispituje pojam i ideal uspeha u savremenom društvu. Galerija, tačnije njena arhitektonska osnova, u vidu platformi, odnosno grafikona (gubitak radnih mesta nasuprot rezultatima i kvotama sportskih mečeva) poslužila je kao poligon za konstruisanje imaginarnih teritorija koje emituju različite informacije. Suprotstavljanjem datih informacija, umetnik kreira određenu vrstu ogledala u kome pojedinac zagledan u različite brojke i statističke podatke, demistifikuje fragilnost sistema i simulakrum savršenog poretka. U isto vreme zastava na koju je apliciran tekst I’m Forever Blowing Bubbles postavljena u prostoru kao napušteni predmet, predstavlja neku vrstu monologa umetnika. Zastava kao simbol moći u ovom slučaju skrajnuta i na podu, mapira pogled sa margine zagledan u idealizovani centar, sa ironično patetičnim otklonom ka objektivnom sagledavanju realnosti.



 



Saša Tkačenko (1979) živi i radi u Beogradu. Od 2008. godine kontinuirano učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu (odabrane izložbe: Centar Pompidu u Parizu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, mumok – Muzej moderne umetnosti u Beču, Muzej savremene umetnosti u Zagrebu, MNAC – Nacionalni muzej savremene umetnosti u Bukureštu, Times Muzej u Guangdžou, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, ACP – Australijski Centar za fotografiju u Sidneju, Muzej grada Beograda, Künstlerhaus u Bremenu, UnionDocs Centar za dokumentarnu umetnost u NJujorku, Castello di Rivoli – Muzej savremene umetnosti u Torinu). Boravio je na artist-in-residence programima u ISCP NJujorku, T.I.C.A-AirLAb Institutu za savremenu umetnost u Tirani. NJegovi radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti.


 





 


Datum objavljivanja: 18.05.2017.