Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saša Petričić: Beli svet u koloru

U utorak, 12. septembra, u 19 časova, otvara se izložba fotografija Saše Petričića. Petričić je afirmisani novinar i nagrađivani umetnik fotografije, pisac i reporter. Rođen u Beogradu, odrastao u Torontu, on je građanin Toronta i Beograda.


 


Ceo život posvetio je usavršavanju svog stila vizualne naracije – koristeći žurnalizam i umetničku fotografiju da objektivom zabeleži uočene momente raskošnih boja i sugestivne atmosfe. Tokom tri decenije profesionalnu karijeru žurnaliste Petričić je proveo putujući svetom kako bi svojim dokumentarno-umetničkim kadrovima svedočio o najrazličitijim događajima. Reč je o poznatom kanadskom dopisniku, TV novinaru mreže CBC News koji je Kanađanima, u slici i reči, prezentovao fascinantne priče sa svih kontinenata. Iz Jerusalima i Pekinga, a pokrivao je ratove u Siriji, Gazi i Avganistanu kao i proteste od Haitija do Hong Konga. NJegove reportaže zabeležile su i političke preokrete i društvene promene ali i strahote prirodnih katastrofa, zemljotresa, tajfuna i cunamija u Japanu. I to uvek sa okom osetljivim za ljudske priče o kojima ne čujemo u vestima, što neposredno referiše i sam naslov izložbe „Beli svet u koloru“ koju je umetnik odabrao za beogradsku postavku.

Saša Petričić, prvi put izlaže u Beogradu, a ovo njegovo predstavljanje značajan je događaj na savremenoj vizuelnoj sceni ali i izuzetna prilika da se domaća publika upozna sa izborom (preko 30 fotografija) iz ovog bogatog stvaralaštva.



Saša Petričić rođen je u Beogradu 1963. godine, a porodica se 1967. seli za Kanadu gde otac arhitekta nastavlja svoju karijeru. Školovao se na Carleton University, Hope College-u i North Toronto Collegiate Institute-u. Kao kanadski novinar i fotograf, radi kao viši dopisnik televizije CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Proveo je pet godina kao dopisnik CBC-a za Aziju, sa sedištem u Pekingu i četiri godine pokrivajući Bliski istok iz Jerusalima. Petričić je dobitnik Kanadske nagrade za najbolju nacionalnu reportažu.



Kanadska ambasada u Beogradu je podržala realizaciju ove izložbe.

Umetnik će biti u Beogradu od 5. septembra.


 



Datum objavljivanja: 11.09.2023.