Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saša Marjanović: Zatalasali svet

Samostalna izložba radova Saše Marjanovića pod nazivom "Zatalasali svet", otvara se u sredu, 8. juna 2022. sa početkom od 19 časova. Izložbu možete pogledati u periodu od 8. do 20. juna 2022.


 


„U novoj seriji slika Marjanović je prizvao i svet vlastitog detinjstva provedenog u Majdanpeku, gde je na površini reke Pek mogao da posmatra prizore nalik ovim slikama. Pored priče o zagađenju prirode – koja pokazuje da je umetnik svestan težine ekoloških izazova sa kojima je suočen moderni čovek – možemo ovde videti i pokušaj da se sećanjem oživi neki prošli trenutak. Kao i zapitanost nad time šta je zapravo naš svet. Ovu zapitanost umetnik obogaćuje time što nas suočava sa pričom o kulturnim kodovima koji oblikuju našu svest. Reč ''svet'' u izvrnutom obliku (kao da je odražena u ogledalu) na srpskom, engleskom, nemačkom i kineskom jeziku, služi kao neka vrsta svoda ovim ustalasanim površinama, i ona asocijacije upućuje u različitim pravcima. Naš svet, tradicija i kultura – a reč je najjači njihov simbol – i sami bivaju izvitopereni i pomereni. Umetnik kao da sugeriše da ne samo svet, nego ni naša svest, pa ni znakovi koji tu svest određuju, nisu nikada umireni."



Vojislav Karanović, deo teksta iz kataloga izložbe



Saša Marjanović rođen je 1976. godine u Majdanpeku. Diplomirao je 2004., a magistrirao 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti slikarstva.



Član je ULUS-a u statusu samostalnog umetnika, živi i radi u Beogradu


 



Datum objavljivanja: 08.06.2022.