Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saramago kroz objektiv

„Saramago kroz objektiv" Izložba povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja portugalskog nobelovca 16. novembar u 18 časova Izložbeni paviljon Univerziteta u Novom Sadu Dr Zorana Đinđića 1, Novi Sad


Foto: Ivajlo Jorgov, Bugarska, prikaz dela Slepilo


 


 


Izložbu će svečano otvoriti ambasadorka Portugala, Nj. E. Viržinija Pina i direktor Beogradskog meseca fotografije, David Pužado.



Ambasada Portugala i Beogradski mesec fotografije organizatori su foto konkursa "Saramago kroz objektiv," koji je krenuo iz Srbije i obišao čitav svet, a imao je za glavni cilj da omogući povezivanje između piščevih knjiga - prevedenih na više od četrdeset jezika - i mašte njegovih čitalaca.



U tom kreativnom procesu koji je ujedinio književnost i fotografsku umetnost, učesnici su bili pozvani da kroz objektiv zabeleže svoje interpretacije Saramagovih dela. Ako se u književnosti reči transformišu u slike, koje slike bi stvorile reči koje je napisao portugalski nobelovac?



Na konkursu su učestvovali fotografi sa četiri strane sveta, čineći da ovaj projekat bude multikulturalan odraz Saramagovih dela u svetu, rušeći tako granice i jezičke barijere. Svaki rad je serija koju čini od tri do šest originalnih fotografija, uz napomenu o delu Žozea Saramaga kojim je inspirisan.



U okviru proslave stogodišnjice rođenja Žozea Saramaga u Srbiji, biće izlaženi radovi nagrađeni na ovom konkursu:

Ivajlo Jorgov, Bugarska, prikaz dela Slepilo

Đung Ui Li, Republika Koreja, prikaz dela Jevanđelje po Isusus Hristu

Lilia Kučer, Ukrajina, prikaz dela Male uspomene

Marko Stojanović, Srbija, prikaz dela Jevanđelje po Isusu Hristu



Radove prispele na konkurs ocenjivao je žiri koji čine stručnjaci u oblasti fotografije i poznavaoci Saramagovog dela: Ana Matoš - unuka Žozea Saramaga, umetnička direktorka Galerije Salgadeiras; Klaudio Garudo - fotograf, urednik i producent kulturnih događaja, David Pužado - fotograf i direktor festivala Belgrade Photo Month i Sofija Marinjo, lektorka Instituta Kamoiš i koordinatorka Centra za portugalski jezik u Novom Sadu.


 



Datum objavljivanja: 14.11.2022.