Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saradnja Vojvodine i Sicilije

U Ministarstvu kulture je 16. decembra, prezentovan srpsko – italijanski projekat pod nazivom I.NE.P.S – kulturno nasleđe, sa posebnim osvrtom na istraživanje zidnog slikarstva crkve Vavedenje Presvete Bogorodice, u manastiru Bođani.

 


Tom prilikom, najavljeno je da će, početkom iduće godine, biti potpisan novi Protokol o saradnji Vojvodine i Sicilije, pošto se pokazalo da je prethodni dvogodišnji, o lokalnom razvoju, na osnovu vrednovanja kulturnog nasleđa, uspešno realizovan.


Zahvaljujući tom protokolu, početno spašavanje zidnog slikarstva u manastiru Bođane, u Baču, preraslo je u italijansko- srpski projekat koji treba da doprinese ukupnom lokalnom razvoju, upravo zahvaljujući vrednostima kulturnog nasleđa. Bač je, kako je rekao direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa, jedna od najsiromašnijih opština, na čijoj teritoriji se nalazi više spomenika kulture od izuzetnog značaja. Sem manastira, tu su i Franjevački samostan, Tvrđava i tursko kupatilo. Sačinjen je i turistički itinerarijum, sa ciljem da taj projekat jednoga dana i sam počne da donosi sredstva.


Novi protokol bi prvenstveno trebalo da bude usmeren na edukaciju i usavršavanje naših stručnjaka, koji bi od italijanskih kolega učili ne samo kako da zaštite kulturnu baštinu, već i kako da je prezentuju i učine dostupnom najširem krugu ljudi. Naredni korak su pristupni fondovi EU, za šta je, takođe, neophodna pomoć italijanskih kolega.


Najvažniji rezultat dosadašnje saradnje je široko partnerstvo, koje je uključilo 14 različitih institucija iz Vojvodine i Italije, angažovanih na devet podprojekata, u šta je Italijanska strana za nepune dve godine uložila 220.000, a Srbija 50.000 evra.


Antonio Roteli, agent za razvoj iz udruženja Alto Beliće Korleoneze, iz Palerma, koje okuplja 20 malih opština južno od Palerma na Siciliji, ukazao je na potrebu široke saradnje najrazličitijih institucija kako bi kulturnu baštinu posmatrali kao deo šireg konteksta, deo razvoja lokalne zajednice.


Ana Zambrano iz italijanske Kancelarije za sardnju rekla je da Italija koja baštini 60 odsto svetskog kulturnog nasleđa oseća moralnu obavezu da doprinese očuvanju kulturne baštine.


- Srbija je pogodno tlo za saradnju, jer Srbi ulažu u kulturu u raznim sferama. Ulaganje u kulturno nasleđe nije gubitak, već dobitak, u svakom, pa i u ekonomskom smislu; to znači ulaganje u nova radna mesta, u razvoj. Italija će u idućoj godini uložiti tri miliona evra da se krene u stvaranje regionalnog Centralnog instituta za konzervaciju i restauraciju čije će sedište biti u Beogradu – naglasila je Ana Zambrano.


 


Datum objavljivanja: 18.12.2008.