Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sara Milojević & Sara Lazarević: Koren kora

Izložba slika i grafika, pod nazivom KOREN KORA , autorki Sare Milojević i Sare Lazarević, biće otvorena u četvrtak, 14. jula, sa početkom u 19h. u Galeriji `73 (Požeška 83 a). Izložba će trajati do 26. jula 2022. godine.

 



 


Izložba dve umetnice, koja nosi naziv KOREN KORA, sastoji se od slika, crteža i objekata Sare Milojević koja temu svog umetničkog rada  pronalazi u  svakodnevnom posmatranju i beleženju prirode. U ovoj  seriji radova ona istražuje  cikličnu prirodu života i propadanja, koja se može videti u mreži i transformaciji sirovina: drveta, kamena, platna, papira, koje nalikuju  krhotinama. Ovaj  metod  ukazuje na  artikulaciju entropije i vizuelnu eroziju vremena. Sara Lazarević predstaviće seriju grafičkih listova u tehnici litografija kao i  crteža na platnu. Njene koncentrovane forme predstavljaju emocionalne znakove uzdaha i telesnog tremora čiji se parametri mogu sagledati jedino kroz uporednu analizu njegovih parova. Svedene forme do čistog znaka suma su nevidljivih ali ponovljivih telesnih kretnji. Koncept počiva na crtačkom performansu i interakciji sa ambijentom, ciljano usmerenim da kreira novu atmosferu nekog drugog ambijenta u kome se nađe, tačnije, polje njegove umetničke energije okrenuto je ka prostoru a ne prostoru samog rada.

„Poleđina prošlosti iscrtava događaje koji pripadaju pamćenju, sećanju, korenu i kori, omogućavajući autorkama da lirski, u samo naizgled ograničenim poljima, evociraju bezbrojne odjeke na koje nailazi njihova stvarnost. Koliko je njihov unutrašnji svet složen, pokazuje autonomni likovni izraz koji i pred najjednostavnijim detaljem izaziva priču. U naslovu KOREN KORA javljaju se mnoge zajedničke tačke, a poetski izraz dve autorke prožima se iskrenim učešćem, izborom ambijenta i situacija“. (izvod iz teksta za katalog)



Sara Milojević, rođena je 1995. u Beogradu. Završila Školu za Dizajn 2014. na smeru likovni tehničar. Osnovne akademske studije na odseku slikarstvo završila u klasi Radomira Knežević na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2018. Master akademske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završila 2019. u klasi Radomira Kneževića. Trenutno pohađa doktorske umetničke studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala na preko 40 izložbi i festivala u zemlji i u svetu. Počasni član organizacije za medjunarodnu  kulturnu razmenu “ Amici de Futuro”. U statusu samostalnog umetnika od 2020. Član ULUS-a od 2020. godine. Član OO ULUS-a Mladih 2021. Živi i stvara u Beogradu.

Sara Lazarević, rođena je 1997. godine u Jagodini. Studentkinja je Doktorskih akademskih studija Grafičkog odseka na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu od 2020. godine. Osnovne akademske studije završila je 2019. godine i Master akademske studije 2020. godine u klasi profesora Adama Pantića na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a do sada je održala i četiri samostalne izložbe. Dobitnica je nagrada, priznanja i stipendija.


 


 



Datum objavljivanja: 13.07.2022.