Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sara Masnikosa: Outside, such a lonely place

Od ponedeljka, 22. novembra, u Galeriji SULUV moći će da se pogleda master izložba „Outside, such a lonely place” Sare Masnikose. Zbog pandemijske situacije neće biti zvaničnog otvaranja, ali će Galerija u ponedeljak biti otvorena za posetioce od 19h.


 


Izložba se realizuje u okviru Programa saradnje i partnerskih realizacija Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine sa Akademijom umetosti Novi Sad. Izložba će biti otvorena do 11. decembra 2021. godine.



Izložba „Outside, such a lonely place” rezultat je istraživanja u toku master akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ona je odgovor na postavljenu temu master rada „Transparentni prostorni odnosi u funkciji strukturalnih alegorija”.

Postavka istražuje specifične procese koji određuju individuu i postavlja te procese u prostore koji preuzimaju funkciju skrovišta. Radovi svojim karakterom učestvuju u kreiranju ambijenta, a izvučeni iz celine, svaki kreira jedan nezavisni ambijent. Taj minijaturni ambijent treba da posluži kao osnova za posredovanje fikcije. Zbog transparentnosti i mogućnosti vizuelnog prodiranja prostora kroz radove, predstavljene priče okupiraju prostor u kome su izložene. Ova izložba je spremna da bude dom hiljadama malih uspomena ili zaborava, ako je pojedinac spreman da se upusti u proces koji na kraju ipak ima svoju kulminaciju.





Sara Masnikosa (1955, Subotica) u svom radu koristi prostorne objekte koji u sadržaju teme prikazuju različite vidove društvenog angažovanja. Ovi prostori, mapirani kroz dimenziju kutije, predstavljaju pozornicu određene čovekove funkcije.  Završila je Gimnaziju u Paraćinu 2014. i iste godine upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završila je 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog. Redovno izlaže od 2015. godine. Do sada je izlagala na osam samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama. Takođe je učesnica mnogobrojnih projekata, radionica i likovnih kolonija. Dobitnica je Dositejeve stipendije 2019/20 i  Dositejeve stipendije 2020/21, Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANJE (2020) i nаgrаde Fоndаciје Mali princ zа vrhunskе rеzultаtе u оblаsti umеtnоsti (2021).



https://www.instagram.com/sarahy131/


 



 


Datum objavljivanja: 18.11.2021.