Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sara Lazarević: Iz čista mira

Izložba litografija „Iz čista mira“ Sare Lazarević biće otvorena 17. decembra u 18 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i uz propisane mere zaštite moći će da se pogleda do 2. januara.

 



 


Izložba litografija i crteža „Iz čista mira“ projektovana je kao celovit likovni rad. Poetski sadržaj je sinteza ličnog i intimnog narativa i visoke produkcije umetničke litografije. Dosledno poštovanje i usavršavanje tehnika i postupaka izvođenja litografskog lista zahteva puno prisustvo i pažnju, što podiže sposobnost kreativne koncentracije i ciljanog angažovanja umnih aktivnosti. Ove tehnike koristim da doprem do margina svesti i sadržaja koji opterećuju biće u odrastanju, a oslobađaju se kroz kreativni izraz. Obrnuto proporcionalni odnos pripreme i izvođenja ideje čini je britkom, svedenom i snažnom. Ona nastaje u trenutku ispunjenom emocijama, koje se izlivaju trenutno i neponovljivo. Naizgled jednostavnom metodološkom ključu prethodile su godine vežbe punog intuitivnog prisustva u trenutku. Svedene forme velike snage teže da se razviju u prostoru i povežu sa prijemnicima kojima se posmatrač otvara prema autoru.



Crteži izvedeni neposredno i direktno na sirovom platnu bez preparature su metafora krevetskog čaršava koji je svedok telesne napetosti i unutrašnjeg nemira. Platna podeljena u fragmente ciljano su usmerena na podizanje izlagačkog ritma i postizanje odgovarajuće atmosfere.



Zajednički imenitelj obe celine su crtački materijali koje sam koristila. Tuš i kreda su rudimenti crtačkog postupka i njihov znakovni karakter u potpunosti odražava karakter slika koje se nalaze van domašaja racionalne percepcije. Na kraju treba označiti potencirani crno-beli odnos kao elementarni binarni kod koji je nosilac asocijativnih slika, koje uz izrazito intimistički poetski karakter radova čini i siže čitave izložbe.


Sara Lazarević rođena je 1997. godine u Jagodini. Studentkinja je Doktorskih akademskih studija Grafičkog odseka na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu od 2020. godine. Osnovne akademske studije završila je 2019. godine i Master akademske studije 2020. godine u klasi profesora Adama Pantića na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a do sada je održala i tri samostalne izložbe. Dobitnica je nagrada, priznanja i stipendija.


Odabrane izlagačke aktivnosti:

2018. XIX Bijenale studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd

2018. Izložba grafika studenata FLU, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd

2018. Mala grafika – Grafički kolektiv, galerija Remont, Beograd

2019. Majska izložba grafike beogradskog kruga, ULUS, Beograd

2019. 2nd International Print Biennale Yerevan, Jerevan, Jermenija

2019. NOA fest Mlada grafika, Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad

2019. Mala grafika – Novi Sad, galerija La Vista, Novi Sad

2020. Majska izložba grafike, Grafički kolektiv, Beograd

2020. International Virtual Engravist Printmaking Bienal, Istanbul, Turska

2020. Međunarodno Trijenale grafike, Beograd

2020. Međunarodno Bijenale grafike, Čačak

2020. Međunarodno Bijenale litografije, Beograd

2020. Mala grafika Grafički kolektiv, Beograd

2021. Tradicionalna grupna izložba umetnika mlađe generacije ,,Pogledi’’, Beograd

2021. Samostalna izložba ,,Samsara – ,Zajednički tok’’, Kulturni centar Kruševac

2021. Contemporary Art Fair 2021. – Galerija ,,Ozon’’, Dorćol Plac, Beograd

2021. Samostalna izložba ,,Pričam ti priču’’, Galerija muzeja Horeum Margi, Ćuprija

2021. Samostalna izložba ,,Ima jedna vorma”, Galerija Doma omladine, Kragujevac


 



Datum objavljivanja: 16.12.2021.