Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje za javnost

Organizator Noći muzeja, Umetničko produkcijska grupa Noć muzeja, postarala se da ponudi zanimljiv program i ove godine. Peta jubilarna Noć muzeja je nastavak tradicionalno dobre zabave u muzejskim i galerijskim prostorima širom Srbije. Sastanak je zakazan za 17. maj od 18 do 2 časa po ponoći.

 


Zbog velike popularnosti i interesovanja, broj gradova koji učestvuju u Noći muzeja ove godine se povećao, tako da 17. maja vrata svojih muzeja i galerija otvoraju: Novi Sad, Šabac, Valjevo, Niš, Pančevo, Kragujevac, Kraljevo, Jagodina, Zrenjanin, Sombor, Kikinda, Požarevac, Čačak, Subotica, Užice, Sirogojno, Kladovo, Vrbas, Zaječar i Vranje, a u nastavku sledi opis nekoliko lokacija iz navedenih gradova učesnika.

 

Novi Sad drugi put učestvuje u ovoj velikoj muzejskoj zabavi sa više od trideset lokacija. Muzej Vojvodine će samo za Noć muzeja rekonstruisati praistorijske kuće i originalne trpeze iz tog doba. Posetioci će moći da okuse jedan praistorijski obrok uz pivo i da uživaju u performansu pripreme istog. Šetnjom kroz Podzemne vojne galerije, uz prigodne audio-vizuelne efekte, doživeće jednu noć austijskih vojnika iz 18. veka. Noć muzeja u Novom Sadu pored ova dva izuzetno atraktivna događaja nudi još mnogo interesantnih sadržaja. 


Valjevo ove godine otvara pet muzejskih i galerijskih prostora samo za ljubitelje Noći muzeja kojih je prošle godine u Valjevu bilo preko 5 000. S obzirom da su se svi dobro proveli, u nekoliko sala Narodnog muzeja biće izložena postavka Muzeja iz Čačka Moda ‘60tih obogaćena eksponatima iz Valjeva, od tranzistora do čuvenog automobile Fiće.


Šapčanima se prošle godine zabava u muzejima tokom noći dopala, što je cifra od 8500 poseta i dokazala. Ove godine, Noć muzeja u Šapcu ima sedam lokacija, od kojih će jedna, Škola za umetničke zanate, vratiti sve posetioce u detinjstvo, izložbom Detinjarenje.


Zrenjanin ove godine učestvuje u Noći muzeja sa dve lokacije na kojima će biti prilike da se vide video prezentacije radova i performansi mladih zrenjaninskih umetnika, kao i izložbu vojnih i službenih uniformi u Narodnom muzeju Zrenjanina.


Kraljevo će prvi put na mapu nacionalne Noći muzeja ucrtati sedam zanimljivih lokacija. Narodni muzej Kraljeva će za ovu priliku organizovati kostim-bal i igranku sa lutrijom.


Vrata svojih desetak muzejskih i galerijskih prostora u noći muzejske groznice otvoriće i Kragujevac. Ovom prilikom svi zainteresovani kragujevčani, posetom Narodnom muzeju - konak Kneza Mihajla, biće u prilici bar na trenutak da se vrate u ledeno doba i udju u čarobni svet životinja tog perioda.


 


Datum objavljivanja: 17.04.2008.