Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje ULUS-a

Nakon jednog neuspelog pokušaja sazivanja redovne i dva pokušaja sazivanja odložene Skupštine, u uslovima pandemije tokom 2020. i 2021. godine, na kojima nije bilo kvoruma, Udruženje likovnih umetnika Srbije uspešno je održalo prvu Skupštinu u elektronskom formatu.

 



 


Skupština je održana elektronski uz saglasnost nadležnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje je navelo da je način održavanja Skupštine “isključivo u delokrugu nadležnog organa samog udruženja”, te da na osnovu Statuta ULUS-a “nije utvrdilo da je propisana izričita nemogućnost održavanja elektronske sednice skupštine, ukoliko tehničke mogućnosti dozvoljavaju normalno sprovođenje ostalih statutarnih odredbi”. Imajući u vidu da manji deo članova Udruženja ne poseduje tehničke mogućnosti za elektronsko uključivanje, u Galeriji ULUS je obezbeđena pristupna tačka kako bi se obezbedilo i učešće ovih članova.



Kako je poslednja Skupština ULUS-a održana 28. decembra 2019. godine, Udruženje je održavanjem sinoćne Skupštine u punom kvorumu (više od 120 aktivnih članova) sprečilo potencijalnu opasnost gašenja ovog više od sto godina starog reprezentativnog udruženja, koje broji preko 2.500 članova.



Na dnevnom redu Skupštine bila je verifikacija novih članova iz 2020. i 2021. godine, od kojih neki više od dve godine čekaju na sticanje prava članstva, usled nemogućnosti održavanja skupština u prethodnom periodu. Takođe, na dnevnom redu bila je i dopuna organa i tela Udruženja, te usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. i 2020. godinu.



Tokom održavanja Skupštine, deo članstva koji se registrovao za učešće iz Galerije ULUS negodovao je u vezi  elektronskog održavanje Skupštine, uz buku, svađu, galamu i guranje isped monitora na kome je bio prenos onlajn Skupštine i ometao  ostale članove, prisutne u istom prostoru, među kojima je bilo više umetnika u poznijim godinama - te onemogućavao njihovo mirno praćenje elektronskog zasedanja  i uključivanje u Skupštinu. Ove provokacije uzrokovale su verbalne sukobe uz pokušaje fizičkog napada vandalski nastrojenih  pojedinaca na dežurne organizatore Skupštine i članove radne zajednice ULUS-a, otimanje mikrofona, guranje i glasne zahteve da se Skupština obustavi. Situacija je razrešena uz posredovanje policije koja je vinovnicima nasilja naložila udaljavanje iz prostora Galerije.



Kako je elektronska Skupština u kontinuitetu imala kvorum za rad, skupštinsko zasedanje je uspešno realizovano. Članstvo prisutno na Skupštini elektronskim putem i jedan manji broj članova iz Galerije ULUS, većinskim glasovima usvojilo je finansijske izveštaje, verifikovalo prijem novih članova u Udruženje (uz izuzeće Vladimira Mojsilovića, jednog od predloženih kandidata za članstvo za koga je konstatovano da se na prethodnim pokušajima organizovanja Skupštine neprimereno ponašao i kršio Kodeks profesionalne etike Udruženja), te su izglasani kandidati za dopunu organa i tela Udruženja.



Prema izveštaju glasačke komisije, za dopunu Upravnog odbora izglasani su Vladan Jeremić iz Slikarske i Milica Ružičić iz Vajarske sekcije, za Nadzorni odbor Veljko Zejak iz Vajarske sekcije, Neda Kovinić iz Sekcije proširenih medija,  za Umetnicki savet izglasani su Miron Mutaović iz Slikarske sekcije i Vladimir Lalić iz Graficke sekcije, za Sud časti Stevan Kojić iz Vajarske sekcije i Miloš Peškir iz Sekcije proširenih medija, za Statutarnu komisiju izglasana je Milica Lapčević iz Sekcije proširenih medija. Kompletan izveštaj sa Skupštine sa svim preciznim podacima biće dat u Zapisniku Skupštine koji se dostavlja u roku predviđenom Poslovnikom o radu Skupštine (mesec dana), a koji će se izraditi na osnovu snimka sednice.



Kako se mandat aktuelne Uprave završava krajem 2022. godine, u narednoj godini biće sazvana izborna Skupština na kojoj će članstvo Udruženja imati priliku da izabere novu upravu koja će rukovoditi Udruženjem u naredne tri godine.



 

ULUS


 



Datum objavljivanja: 30.12.2021.