Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje ministarstva

Dosledna primena Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja je veoma važna pretpostavka za učvršćivanje demokratskih institucija u Srbiji i za nastojanja Srbije da se priključi evropskim integracijama, ocenjeno je na današnjem sastanku ministra kulture Srbije Vojislava Brajovića i njegovih saradnika sa poverenikom za informacije Rodoljubom Šabićem.


 


Ministarstvo kulture smatra da treba podržati nastojanja poverenika da se obezbedi poštovanje Zakona o dostupnosti informacijama i da sve institucije i pojedinci, u skladu sa Zakonom, treba da reaguju na zahteve za dostavljanje informacija. Na sastanku je ocenjeno da volja pojedinaca nikako ne sme da bude iznad Zakona i da su čelni ljudi svih institucija i organizacija dužni da se ponašaju u skladu sa Zakonom.


Ministar Brajović naglasio je da Ministarstvo kulture nema ljudske i tehničke resurse koji bi omogućili odgovarajući nadzor nad primenom Zakona o dostupnosti informacijama, koji je u nadležnosti tog ministarstva. On je podsetio da je Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pre nekoliko meseci predloženo da se Zakon premesti u nadležnost nekon drugog ministarstva koje raspolaže odgovarajućom infrastrukturom.


Ministar je rekao da se nada da će taj posao biti obavljen ubrzo nakon formiranja nove vlade i dodato da će Ministarstvo kulture, dok se promena ne realizuje, činiti sve što je u njegovoj nadležnosti da se Zakon primenjuje.


 



Datum objavljivanja: 16.06.2008.