Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje Konteksta

Galerija Kontekst izdala je saopštenje za javnost kojim ističe svoj stav o događaju koji se dogodio 7. februara prilikom otvaranja izložbe Odstupanje.


 


Izložba “Odstupanje / Savremena umetnička scena Prištine”, koja je trebalo da se održi u Kontekst galeriji Centra za kulturu “Stari Grad” u Beogradu, od 7. do 15. februara, zatvorena je na osnovu procene policije o ugroženoj bezbednosti posetilaca i organizatora i neće biti održana u planiranim terminima. Organizovana grupa je nasilnim postupcima  sprečila otvaranje izložbe i tom prilikom uništen je i umetnički rad “Licem u lice” Drena Malićija.



Izložba “Odstupanje / Savremena umetnička scena Prištine” deo je šireg projekta u okviru kojeg je izložba već predstavljena u Novom Sadu od 22. januara do 5. februara u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine bez incidenata. Organizatori projekta su nevladine organizacije “Kontekst” iz Beograda i Institut za fleksibilne kulture i tehnologije “Napon” iz Novog Sada.



Ovim povodom pozivamo Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda da hitno reaguju i javno osude ovaj nasilni čin i omoguće da se izložba “Odstupanje”održi u Beogradu u ovom času kada su nam demokratija, tolerancija i otvorenost Beograda i Srbije preko potrebni.



Kustosi i kustoskinje



Vida Knežević, Kristian Lukić, Ivana Marjanović i Gordana Nikolić


 


 



Datum objavljivanja: 08.02.2008.