Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje

Ministarstvo kulture Republike Srbije je obavešteno o incidentu koji se dogodio 7. februara kada je grupa huligana sprečila otvaranje izložbe albanskih umetnika iz Prištine, pod nazivom «Odstupanja», u beogradskoj galeriji Kontekst koja deluje u okviru Centra za kulturu Stari Grad i tim povodm se oglasilo.


 


Izožba Odtsupanja najavljena je u okviru redovnog programa galerije Kontekst i već je održana u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu u ko-organizaciji ovog Muzeja i nevladinih organizacija iz Novog Sada i Beograda. Smatramo da je neophodno obezbediti uslove da se ova, kao i svaka druga izložba u Srbiji održi u najavljenom terminu i tako osigura osnovno pravo na slobodu javnog izražavanja čime bi javnosti bilo omogućeno da se upozna sa sadržajem ove izložbe i o njoj donese sud.


Ukazujemo na osnovne principe tolerancije, poštovanja kulturne raznolikosti, slobode javnog govora i umetničkog izražavanja kao temelje građanskog društva u Srbiji, i u skladu s ovim opredeljenjem izričito osuđujemo ovaj incident. Ovom prilikom je uništen i jedan od eksponata na izložbi i ugrožena bezbednost učesnika, organizatora i građana koji su prisustvovali otvaranju. Smatramo da je Policija reagovala ispravno i u okvirima svojih nadležnosti i da je blagovremeno zaštitila bezbednost građana.


 



Datum objavljivanja: 07.02.2008.