Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saopštenje

Ministarstvo kulture na svom sajtu objavljuje prerađen tekst nacrta Zakona o kulturi, dopunjen i usklađen sa primedbama koje su rezultat javne rasprave, kao i mišljenjima drugih nadležnih ministarstava.


 


Novine u odnosu na nacrt ovog zakona koji je bio na javnoj raspravi odnose se, između ostalog, na ostvarivanje opšteg interesa u kulturi, Savet za kulturu koga bira Narodna Skupština, na regulisanje prava nacionalnih manjina u osnivanju ustanova kulture, preciznije definisanje obaveza raspisivanja javnih konkursa za finansiranje projekata, i sl. Takođe, novim nacrtom su usvojene primedbe umetničkih udruženja, u pogledu obaveza plaćanja doprinosa za obavezno penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje samostalnih umetnika, preko reprezentativnih umetničkih udruženja. Ova udruženja će u skladu sa novim nacrtom Zakona, vršiti upis u evidenciju umetnika, kao poveren posao. U novom nacrtu Zakona podrobnije se regulišu i pitanja privatizacije u kulturi i ograničenja, odnosno zabrane određenih kategorija javnih ustanova kulture.

Ministarstvo kulture će, do kraja aprila, objaviti i prednacrte Zakona o obaveznom primerku publikacija, Zakona o staroj i retkoj knjizi, Zakona o nepokretnom kulturnom nasleđu, Zakona o muzejima i muzejskoj delatnosti, a tokom maja i Zakona o arhivama i arhivskoj službi i Zakona o zadužbinama i fondacijama.

Set ovih zakona rezultat je desetomesečnog rada Ministarstva kulture, matičnih ustanova, komisija u kojima je bilo angažovano preko stotinu eksperata i stručnjaka iz različitih oblasti (zaštita kulturnih dobara, muzeologija, arhivistika, bibliotečka delatnost, međunarodno pravo...).

U uslovima tehničke vlade nije moguće sprovođenje javne rasprave o ovim prednacrtima zakona ali će biti ostavljena mogućnost da se primedbe i predlozi za izmene i dopune dostavljaju matičnim ustanovama, kako bi se, kada se steknu uslovi, ovi zakoni našli u redovnoj proceduri usvajanja od strane nove Narodne Skupštine.

Ministarstvo kulture ponovo ističe važnost hitnog usvajanja ovih zakona, imajući u vidu da su važeći zakoni u kulturi doneti devedesetih godina prošlog veka.


 



Datum objavljivanja: 21.04.2008.