Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Saobražavanja Nemanje Marunića

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Knez Mihailova 53, otvorena je magistarska izložba slika Nemanje Marunića. Izložba pod nazivom "Saobražavanja" može se pogledati do 18. marta.

 


Polazišna tačka mog rada jeste subjekt, u rasponu od dela, tvorca i  posmatrača. Taj problem postaje očigledan tek prostornom postavkom slika ne na zidu već na podu galerije kojom se pruža mogućnost saobražavanja u više pravaca slike sa slikom u jedinstveni organizam koji postaje dovoljno samostalan da zanemaruje prostor oko sebe i tako omogućava da kao jedna konstanta istražuje svoj uticaj na okolinu izmeštajući ga iz zaštićenog prostora galerije u javne, to jest manje definisane prostore.


Moje slike ukazuju na transformacije matrice i forme lika u besformno stanje same materije. Jake konture lica načinjene auto lakom ili brusilicom, prepoznajemo jer su ikonične, a ispunjenje konture lica više nije lice već samo otvorena materija kao nezavisna celina. Sam termin saobražavanja sam uzeo iz konteksta nastajanja ikone, ali koristim i popularnije značenje identifikacije posmatrača sa slikom koja je prouzrokovana teatralnošću postavke.


Nemanja Marunić


 


 


Datum objavljivanja: 10.03.2009.