Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sandra Ratković: Merzisajd i Bregzit

Sandra Ratković: Merzisajd i Bregzit 22. februar – 9. april otvaranje u 18h Šok Koridor, ulica Zmaj Jovina, pasaž br. 22

 


Žaljenje, patriotizam, neizvesnost, ponos i strah…



Serija fotografija „Merzisajd i Bregzit“ berlinske fotografkinje Sandre Ratkovic posvećena je preokretima u Engleskoj koji idu ruku pod ruku sa glasanjem o Bregzitu.



Sandra Ratkovic je nekoliko puta putovala u Englesku nakon glasanja o Bregzitu i fotografisala ljude i scene u Merzisajdu, u severnoj Engleskoj.



Osnovno pitanje serije fotografija je:



Možete li da pogodite ko je glasao za Bregzit, a ko nije?



Sandra Ratkovic je pitala ljude u Merzisajdu da li može spontano da ih fotografiše na ulici. Nakon toga ih je pitala o njihovom glasanju i njihovom mišljenju o Bregzitu.



Portreti se poigravaju sa očekivanjima gledaoca, tražeći od gledaoca da sam odluči da li je prikazana osoba možda glasala za Bregzit – ili ne.



Namera fotografkinje je da gledalac fotografija bude suočen, kroz ovaj proces, da ispita – i preispita – svoje internalizovane procene i pretpostavke.



Još jedno važno pitanje koje se Sandra Ratkovic nada da će ispitati svojim fotografijama je:



Kakva je situacija ljudi u Engleskoj nakon glasanja o Bregzitu i kakve su implikacije u vezi sa vizuelnim promenama u svakodnevnom životu i urbanim scenarijima, kao što je porast patriotskih simbola.



Naročito u poređenju sa tradicionalnom slikom i estetikom Velike Britanije.


Datum objavljivanja: 21.02.2022.