Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Salon Muzeja savremene

Na prvoj samostalnoj izložbi u Srbiji umetnički par Bull.Miletić predstavlja projekat Unfinished: Scares of the Past / Face of the Future osmišljen i proizveden upravo za kontekst Beograda.


 


Polje interestovanja umetnika je želja da se vizualizuje nesvesno optičko i akustičko polje percepcije. Pri tome je od posebnog značaja odnos između fizičkog i mentalnog sveta pa je motiv umetnika da ispita njihovo okruženje poput arhitekture, predmeta, pejzaža i urbanog prostora, kao nosilaca emocija, memorije i političkih odluka. Kroz formu video instalacija umetnici posmatraju potencijalnu trajektoriju za vizuelizovanje vremena i prostora kao konstelaciju gde prošlost i sadašnjost koegzistiraju kao uzajamno uslovljene i promenljive varijable. 



U radu umetničkog para Bull.Miletić ovakav pristup se prevashodno ispoljava na analizi gradova a istorijska i politička situacija u određenom gradu utiče na odluku šta i kako da se snima. Umetnici razvijaju i poseban mehanizam snimanja da bi postigli određenu konstruisanu objektivnost tako što će moći da snimaju ne gledajući u objektiv. 



Sam naziv projekta Unfinished: Scars of the Past / Face of the Future odnosi se direktno na promenjivost fizičkog stanja monumentalne arhitekture u Beogradu, kao i njegove improvizovane urbane strukture. Metod snimanja dopušta da se tačka posmatranja vizuelno poveže sa svim konsekutivnim tačkama u vertikalnoj panorami od 360 stepeni dobijenoj rotacijom kamere. Svaka sekvenca je tako povezana naizgled kroz tranziciju sa sledećom, uključujući ne samo temelje na kojima neko stoji vec i celokupni vertikalni plan. Otkrivanje vizuelnih rešenja dobijenih spojem toka i ponavljanja, čini neprekidni obrazac video lupa. Ova povezanost ocrtava granice određenog prostora potvrđujuci njegove postojeće prostorne i vizuelne odnose i mi je nesvesno percipiramo kroz navigaciju i mentalno mapiranje.


 



Datum objavljivanja: 08.04.2008.