Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Salon fotografije

Narodni muzej Valjevo i Foto - kino klub Valjevo pozivaju na svečano otvaranje Drugog međunarodnog valjevskog salona fotografije, 20. juna u 19h u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo.


 


Valjevo u fotografiji ima bogatu tradiciju a članovi Foto kino kluba Valjevo, koji je osnovan 1952. godine, dobri autori i vredni organizatori, dugi niz godina su u svom gradu priređivali razne fotografske manifestacije koje su bile značajne za jugoslovensku i srpsku fotografiju. Devedesetih godina prošlog veka nastaje zatišje u radu kluba koje traje do 2005. godine kada je zahvaljujući Miroslavu Jeremiću osnovana foto sekcija pri valjevskoj gimnaziji. Grupa mladih i vrlo talentovanih autora, u čijim fotografijama je lepota prirode polazna premisa, svojim uspesima na domaćim i međunarodnim izložbama, prosto je naterala starije članove kluba da razmišljaju o ponovnom aktiviranju Foto kino kluba Valjevo što je i učinjeno početkom 2006. godine. Kada je u februaru prošle godine organizovana klubska izložba fotografija Valjevski fotografi 2006., niko se nije nadao da će za godinu dana članovi kluba osvojiti više od 30 nagrada i priznanja kako na domaćim tako i na međunarodnim izložbama. To je bio povod da se krajem prošle godine održi i izložba Mesec valjevske fotografije na kojoj su javnosti predstavljeni svi nagrađeni i drugi izlagani radovi. Namera je da ta izložba postane tradicionalna.



Pored bogate izlagačke aktivnosti klub se bavio i edukacijom mladih ljubitelja fotografije. U saradnji sa Istraživačkom stanicom Petnica do sada su organizovana tri kursa primenjene fotografije za njihove polaznike a predavači su bili Miroslav Jeremić, Milan Marković, Dušan Jovanović, Milan Živković, Imre Sabo, ... Organizovano je i nekoliko kurseva i stručnih predavanja za učenike srednjih i visokih škola u Valjevu.



Sve ovo je doprinelo da se po aktivnosti, Foto kino klub Valjevo za samo godinu dana nađe u samom vrhu najuspešnijih klubova u Srbiji. Tačnije, Foto kino klub Valjevo je od strane Foto saveza Srbije proglašen za najbolji klub u Srbiji za 2006. i 2007. godinu.



Na tradicionalnoj međunarodnoj izložbi fotografija INTERFOTO 2006. u Češkom gradu Vsetin, foto kino klub Valjevo je osvojio Grand Prix kao najuspešniji foto klub.



Na salonu fotografije BOTANICAL GARDENS AND NATURE’S BOOKS u Solunu (Grčka)  Miroslav Jeremić je dobio Grand Prix salona.



Na poslednja dva salona fotografije FLASH MUSIC u Plevenu (Bugarska) Miroslav Jeremić i Vladan Tanasković osvajaju Grand Prix salona.



Na međunarodnim izložbama fotografija za mlade fotografe, koje se svake godine održavaju u Luksemburgu, poslednje dve godine dominiraju članovi foto kino kluba Valjevo osvojivši najviše medalja. To su Marko Tanasković, Filip Tanasković, Milica Tanasković, Dimitrije Tanasković, Siniša Jovanović.



Na ovogodišnjoj izložbi ekološke fotografije STROM 2008. u slovačkom gradu Ružomberok, Srbiju je predstavljalo 9 članova foto kino kluba Valjevo sa 21 fotografijom. Miroslav Jeremić je osvojio drugu nagradu za kolekciju fotografija a Milan Marković i Filip Tanasković pohvale za kolekciju fotografija i pojedinačnu fotografiju. Neke od fotografija su zadržane u arhivi salona.



Autor sa najdužim izlagačkim stažom i najvišim domaćim i medjunarodnim zvanjem u umetničkoj fotografiji Milan Marković, MF FSS, EFIAP pre nekog vremena je dobio poziv da tokom juna samostalno izlaže u francuskom gradu Dol de Bretagne u okviru tradicionalne manifestacije Mesec fotografije  koju organizuje Foto savez Francuske.



Prošle godine Foto kino klub Valjevo je organizovao međunarodnu izložbu fotografija sa temom Život, temom koju je klub negovao osamdesetih godina prošlog veka organizujući niz izložbi. Pored velikog interesovanja autora za te izložbe, komplete kataloga sa tih izložbi tražile su i mnoge institucije kako kod nas tako i u svetu medju kojima i biblioteka grada Vašingtona.

Za taj obnovljeni, 1. Valjevski salon fotografije stiglo je 600 fotografija od 155 autora iz 8 zemalja. Žiri u sastavu Goran Malić MF FSS, AFIAP (Beograd), Aleksandar Kelić MF FSS (Beograd) i Milan Marković MF FSS, EFIAP (Valjevo) za izlaganje su izabrali 121 fotografiju od 88 autora uz napomenu da je žiri morao de redukuje broj primljenih fotografija zbog smanjenog izlagačkog prostora „Galerije 34“.



Za ovogodišnji 2. Valjevski salon fotografije sa temom Život, stiglo je 748 fotografija od 193 autora iz 13 zemalja. Organizator, Foto kino klub Valjevo se opredelio za isti žiri kao i prošle godine kako bi se zadržao jasan profil izložbe. S obzirom da je ove godine izložba organizovana u saradnji sa valjevskim muzejom, čiji je galerijski prostor potpuno adekvatan za ovakve izložbe, žiri je za izlaganje odabrao nešto više fotografija – 143 fotografije od 103 autora. Zanimljivo je i to da je od troje nagrađenih autora iz Srbije dvoje iz Valjeva: Dušan Jovanović i Branka Savić, što još više potvrđuje napred navedene uspehe članova Foto kino kluba Valjevo.



Obe izložbe su pod pokroviteljstvom Foto saveza Srbije a planira se da se za sledeću izložbu 2009. godine traži i patronat FIAP (svetske organizacije umetničkih fotografa) što obezbeđuje mnogo veći odziv autora iz celog sveta a samim tim i kvalitetniju izložbu.



NAPOMENE

Na listi 10 najuspešnijih autora Foto saveza Srbije za 2006. godinu bilsa su 4 autora iz Valjeva (Miroslav Jeremić, Vladan Tanasković, Filip Tanasković i Marko Tanasković).

Na listi 10 najuspešnijih autora Foto saveza Srbije za 2007. godinu je trojica članova FKK "Valjevo" (Miroslav Jeremić, Vladan Tanasković, Filip Tanasković).


 



Datum objavljivanja: 09.06.2008.