Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Salon arhitekture u MPU

Svečano otvaranje i dodela nagrada salona arhitekture održaće se u četvrtak, 26. marta 2009. godine u 19h u prostoru muzeja primenjene umetnosti, u ulici Vuka Karadžića 18.



Održivost … pragmatični optimizam je moto 31. Salona arhitekture Muzeja primenjene umetnosti (26. mart - 30. april 2009.), tradicionalne godišnje izložbe savremene arhitekture koja otvara prolećnu izložbenu sezonu Muzeja. Salon je manifestacija koja neguje pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja, graditeljski standard ali i nove, alternativne ideje i projekte. Otvoren je za sve generacije arhitekata, a prvenstveno za mlade arhitekte iz zemlje i inostranstva.


Kako u svom tekstu u katalogu Salona ističe Ljiljana Miletić Abramović, kustos izložbe, moto Salona - Održivost… pragmatični optimizam ili nova skromnost ... "podrazumeva "održivost" u ekološkom i arhitektonskom smislu, ali govori i o neophodnosti egzistencijalne održivosti, ne samo održivosti u arhitekturi već i "održivosti" arhitekture. Arhitektonski radovi koji su selekcionisani za izlaganje na Salonu – od stoosamdeset radova, pristiglih na konkurs, izabrano je manje od sto – predstavljaju oazu solidne arhitekture u ogromnom moru graditeljskog haosa novoizgrađenih ili poluizgrađenih kuća u "turbo" stilu i postojećih oronulih gradskih struktura."


Sudeći po većini radova pristiglih na ovogodišnji konkurs, prema rečima Lj. M. Abramović, uočava se snažna tendencija prekidanja dominacije postmodernizma u našoj arhitekturi. Napravljen je korak ka aktuelnim neomodernističkim tokovima, čak i u temi privatne kuće preovladava ovaj neomoderni obrazac. Neomodernizam se ogleda u smirivanju zakrivljenosti volumena i pročišćavanju i pojednostavljivanju formi.


Tematski dominiraju poslovni objekti, objekti kombinovane stambeno-poslovne namene i stambena arhitektura, a primećujemo da na srpskoj arhitektonskoj sceni nedostaju objekti javne arhitekture – bolnice, mostovi, muzeji, opere, galerije, škole.


"Kao i svake godine, Salon promoviše i novu generaciju studenata arhitekture i mladih arhitekata, uglavnom zastupljenih u kategoriji konkursnih i studentskih radova. Ovi radovi, po pravilu, unose najviše svežih ideja, demonstriraju natprosečno vladanje komjuterskom crtačkom tehnologojim i svedoče o tome da je  arhitektura, danas, pre svega, internacionalna disciplina", kaže kustos izložbe.


U okviru pratećeg programa Salona arhitekture našle su se dve studentske izložbe. Postavkom Buđenje predstavljen je projekat oživljavanja priobalja Dunava i Ratnog ostrva koji su radili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti. Druga je izložba rezultata istraživačkog rada u okviru studentskih radionica na predmetu Konstruktivni sistemi i prostorne strukture Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Obe izložbe biće propraćene velikim brojem predavanja, radionica i prezentacija.


Žiri 31.Salona arhitekture je radio u sastavu: Zoran Abadić, prošlogodišnji dobitnik Grand Prix-a,  Tanja Damljanović (SAD), Bratislav Gaković (Velika Britanija), Stanko Gaković (SAD) i Sanjin Grbić i dodelio Grand Prix - Veliku nagradu Salona kao i ostale nagrade u različitim kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije i gost Salona.


Muzej je otvoren za posetioce u intervalu utorak - subota 11-19h


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


Datum objavljivanja: 24.03.2009.