Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sadko Hadžihasanović: Zveckanje oružjem (vođenje)

Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović" upriličiće u petak 30. decembra u 19 časova vođenje kroz izložbu Sadka Hadžihasanovića Don't play with guns: Zveckanje oružjem u Galeriji ,,Risim".

 



 


Izložba Sadka Hadžihasanovića ,,Don't play with guns: Zveckanje oružjem" - realizovana u saradnji kanadskih ustanova kulture i Galerije savremene umetnosti (Niš), Muzeja rudničko-takovskog kraja (Gornji Milanovac) i Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović" Čačak - drastičan je i dramatičan umetnički iskaz o vremenu i kulturi kojima pripadamo. Tematizujući manifestacije istorijskih diskontinuiteta - demonstracija, ideološki i medijski instrumentalizovanog nasilja, rata, ali i  sve prisutnijeg pretvaranja dečijih igara u narativ zveckanja oružjem - Hadžihasanović problematizuje strategije koje savremene tehnologije za proizvodnju i diseminaciju slika duguju tradicionalnim medijima i popularnoj kulturi. Neuramljene slike, intervencije na platnima sa odštampanim scenama pastoralnog žanra i rokajnog stila, potresni su dokumenti sudara kolektivne memorije i ličnog iskustva, popularne  kulture i drastičnih slika sa ulice, Evrope i Balkana.



O ovome, ali i o pitanju koliko tradicionalni likovni mediji u svojim preinakama i preobražajima mogu biti potentni izvor angažmana i konceptualnog promišljanja upotrebe i zloupotrebe slike govore Miodrag Danilović, istoričar umetnosti, i autor koji će se uključiti online putem.


 



Datum objavljivanja: 27.12.2022.