Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sa Španijom u srcu

Ambasada Španije i Institut Servantes organizuju manifestaciju u četvrtak, 9. oktobra, u Institutu Servantes posvećenu velikom srpskom slikaru Đorđu Andrejeviću Kunu. U 18h u Svečanoj sali biće predstavljeni njegovi crteži, a odmah nakon toga u 19h održaće se otvaranje izložbe.

 


Ambasada Španije i Institut Servantes odaju počast jedinom jugoslovenskom slikaru pripadniku Internacionalnih brigada u Španskom građanskom ratu, Đorđu Andrejeviću Kunu. U okviru manifestacije biće organizovana promocija na kojoj će biti predstavljeni maestralni crteži Đ.A. Kuna, čije je novo izdanje pomogla Ambasada Španije. Nakon promocije, u 19 časova, u Galeriji biće predstavljeno 15 radova posvećenih Španskom građanskom ratu. Slike potiču iz privatnih kolekcija i javnih ustanova. Sve radove odabrala je slikareva ćerka, g-đa Mira Kun. 


Đorđe Andrejević Kun (1904-1964) školovao se u Berlinu, Beogradu, Italiji i Parizu. U umetničkom paviljonu "Cvijeti Zuzurić" imao je prvu samostalnu izložbu 1931. godine popraćenu pohvalnim kritikama. Godine 1937. odlazi u Španiju gde je borac Internacionalnih brigada. Od 1945. godine redovan je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a  od 1958. redovan član SANU. Slikarski opus Đ.A. Kuna čini 350 slika, od kojih se više od 60 čuva u muzejima u zemlji i inostranstvu, isto toliko krasi državne institucije. Dobar deo njegovog opusa nalazi se u privatnim kolekcijama. Evidentirano je više od 1.000 crteža od kojih se najveći deo čuva u muzejima. Značajna je njegova aktivnost i na polju primenjenih umetnosti, autor je brojnih plakata, nacrta za marke, novčanica kao i idejnog rešenja za grb i zastavu Jugoslavije. 


Istoričari umetnosti slikarsko stvaralaštvo Kuna dele na tri faze: ekspresionizam, socijalna i ratna tematika i treća faza u kojoj kombinuje kolorističko sazvučje. 


Istoričar Ljubica  Miljković njegov opus definiše na sledeći način: "U celini posmatrano delo Đorđa Andrejevića Kuna najlakše bismo svrstali u vidove ekspresionizma i poetskog realizma, sa iskoracima ka socijalno angažovanim temama".


 


Datum objavljivanja: 02.10.2008.