Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sa otvaranja

U Galeriji KC "Laza Kostić" Sombor otvorena je međunarodna izložba ilustracije 44. Zlatno pero Beograda, koju organizuje ULUPUDS. Ovogodišnje učešće na 9. Međunarodnom bijenalu ilustracije dalo je ukupno 256 umetnika, od kojih je u međunarodnom delu 119, odnosno 138 u domaćem, sa blizu hiljadu eksponata – ilustracija namenjenih knjigama za decu i odrasle, novinama, časopisima, medijima, crtanom filmu, stripu, reklamama...


 


Izložbu je otvorio Dragoljub Varajić, predsednik Saveta manifestacije, koji je tom prilikom istakao:



"Ova specifična likovna disciplina kod nas ima dugu tradiciju i sabira 49 godina svog postojanja, najstarija je likovna manifestacija u Srbiji i prva manifestacija ilustracije u Evropi.



Ilustracija kao tvorevina mašte i duha ima svoj samostalni jezik i široki produkcijski raspon poetika tema i tehnika kroz slike, grafike, crteže, strip, ekslibris, animirani film, digitalnu ilustraciju do radova oblikovanih u trećoj dimenziji. Otvorena prema autorima i izdavačima, prema savremenim istraživačkim tokovima, tehnologijama i eksperimentima ona jasno definiše svoje postojanje i postaje kulturno umetnički dokument vremena sa refleksijama za kulturu, politiku, geopolitiku, bori se i opstaje vitalistički kroz prostor i vreme koje joj često nije naklonjeno, s obzirom na njeno zajedništvo sa knjigom i pisanom reči koji su često osiromašeni.



Ova kreativna i autentična umjetnička djela svojom vrijednošću pomjeraju svijest o ovoj često marginalizovanoj disciplini likovne umjetnosti. Kada istražujemo šire kulturne prostore vidimo da je ilustracija prateći pisanu riječ nadgradila i proširila sliku o kulturnim i društvenim fenomenima što je važan faktor u stvaranju društvene cjelovitosti i jedinstva. U širem smislu informacijski i estetički okviri ilustracije dospjeli su u veoma široke zone društvene svijesti u zbilji i obrazilji čovjekove dnevne prakse i ponašanja."



Izložba će trajati do 14.04.2008. godine.


 



Datum objavljivanja: 04.04.2008.