Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sa Kanicom po Srbiji

Nastavljajući niz gostovanja u gradovima koji, su tokom druge polovine 19. veka bili predmet istraživanje Feliksa Kanica, u Narodnom muzeju u Kragujevcu će, 15. novembra u 19 časova, biti otvorena izložba "Sa Kanicom po Srbiji".

 


Izložba je realizovana zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Društva Feliks Kanic te podršci Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, izložba pripoveda o izuzetnim segmentima našeg kulturnog nasleđa. Kako bi se istakao Kanicov doprinos upoznavanju Srbije i Balkan uopšte, izložbu prate publikacija Slike sa Balkana Feliksa Kanica i edukativne radionice za najmlađe muzejske posetioce. 




Uz pomoć 34 kulturološe i geografske zabeleške sa Kanicovih putovanja, koje je priredio dr Đorđe S. Kostić, posetioci će imati priliku da kroz odabrane citate i crteže upoznaju kulturno istorijske spomenike, gradove i žitelje Srbije druge polovine 19. veka. Kroz vizuru radoznalog istraživača, zaljubljenika u antičko nasleđe, kartografa i umetnika, koji je načinio stotine crteža predela i građevina koje je video, upoznaćemo često zaboravljeno nasleđe svoga kraja. Zahvaljujući ovoj izložbi, kroz delatnost i odnos prema Feliksu Kanicu u našim muzejima, biće predstavljena Srbija sa svim specifičnostima i izuzetnostima lokalnog nasleđa. Upoznajući javnost sa izuzetnim nasleđem njihovog kraja, razvijaće se svest o njegovom  mestu u ukupnom balkanskom i evropskom nasleđu a nadamo se i važnosti njegovog očuvanja. Tekstovi za ovu izložbu preuzeti su iz njegove knjige Srbija. Zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka, 1-2, a kompletan vizuelni materijal predstaljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju i Arhivu SANU u Beogradu.   




Izložba Sa Kanicom po Srbiji realizovana je po prvi put u Narodnom muzeju u Beogradu, novembra 2010. godine. Nakon beogradske publike sa Kanicovim viđenjem Srbije su mogli da se upoznaju posetioci Sajma knjiga u Beču i Lajpcigu, a potom i poštovaoci umetnosti u Kladovu, Vranju, Nišu, Leskovcu i Valjevu. Upotpunjena novim materijalom, izložba Sa Kanicom po Srbiji predstavlja izuzetnu priliku da se upoznamo sa svedočanstvima o pojedinim starim građevinama, arheološkim lokalitetima, narodnim običajima, ali i danas nepoznatim ljudima koje je Feliks Kanic sretao na svojim putovanjima po Srbiji.


 


Datum objavljivanja: 14.11.2011.