Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sa Kanicom po Srbiji

U okviru ovog projekta će, u sedam gradova koji su bili premet Kanicovog interesovanja, biti otvorena istoimena izložba, upotpunjena predstavljanjem publikacije Slike sa Balkana Feliksa Kanica kao i edukativnim radionicama za najmlađe muzejske posetoce.


 


Odabranim crtežima i citatima nepristrasnog putnika Feliksa Kanica, koje je priredio Đorđe S. Kostić, upoznajećemo Srbiju, njene kulturno istorijske spomenike, žitelje i gradove druge polovine 19. veka. Kroz 34 geografske i kulturološe zabeleške sa Kanicovih putovanja po Srbiji posetoci izložbe biće umogućnosti da se kroz vizuru radoznalog istraživača, zaljubljenika u antičko nasleđe, kartografa ili umetnika, koji je načinio stotine crteža predela i građevina koje je video, upoznaju sa često zaboravljenim nasleđem svoga kraja. Tekstovi za ovu izložbu preuzeti su iz njegove knjige Srbija. Zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka, 1-2, a kompletan vizuelni materijal predstaljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju i Arhivu SANU u Beogradu.   


Ovim projektom, kroz delatnost, rezultate i odnos prema Feliksu Kanicu u našim muzejima biće predstavljena Srbija sa svim specifičnostima i izuzetnostima lokalnog nasleđa. Interpretirajući naše nasleđe, odnosno upoznajući javnost sa značajem baštine u njihovom regionu ili gradu, razvijaće se svest o njenom mestu u ukupnom balkanskom i evropskom nasleđu kao i važnosti njegovog očuvanju.


Izložba Sa Kanicom po Srbiji realizovana je prvi put u novembru 2010. godine u Narodnom muzeju u Beogradu. Nakon beogradske publike sa Srbijom sa kraja pretprošlog veka su mogli da se upoznaju posetioci Sajma knjiga u Beču, a potom i publika na Sajmu knjiga u Lajpcigu. Upotpunjena novim materijalom koji pripoveda o gradovima u kojima će, tokom naredna četiri meseca, gostovati, izložba će biti izuzena prilika da se upoznamo sa svedočanstvima o pojedinim starim građevinama, narodnim običajima ali i danas nepoznatim ljudima koje je Feliks Kanic sretao na svojim putovanjima po Srbiji.





Izložba će biti realizovana u sledećim gradovima:



22. avgust – 05. septembar 2011. godine

Narodni muzej Vranje

www.galerijavranje.org.rs



25. avgust - 08. septembar 2011. godine

Narodni muzej u Nišu

www.narodnimuzejnis.rs



10 - 24. oktobar 2011. godine

Narodni muzej u Leskovcu



31. oktobar – 14. novembar 2011. godine

Narodni muzej Valjevo

www.museum.org.rs



16. novembra - 11. decembra 2011. godine

Narodni muzej Kragujevc

www.muzej.org.rs



21. novembar – 05. decembar 2011. godine

Muzej u Smederevu

www.muzejsd.org



12 – 25. decebar 2011. godine

Narodni muzej Zaječar

www.muzejzajecar.org



Datum objavljivanja: 19.08.2011.