Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

S predmetima na ti

REX, Jevrejska 16, četvrtak, 26. februar, 19 sati. Javni čas studenta antropologije i etnologije Filozofskog fakulteta u Beogradu "S predmetima, na ti". Koordinator časa profesorka Ildiko Erdei.

 


Ideja za ovaj javni čas rodila se kao rezultat praktičnih vežbi na predmetu Antropologija materijalne kulture pod mentorstvom Ildiko Erdei. Kroz analizu artefakata sa kojima se često susrećemo, pokušaćemo da pojasnimo sam odnos i povezanost ljudi i predmeta. Svaki predmet u našoj stvarnosti aktivan je medijator u stvaranju društvenih odnosa i "ulaznica" u izučavanje složenog procesa koji zovemo kultura. Nasleđe, neo(kolonijalizam), tradicija, identitet, aparthejd, rodni odnosi , samo su neka od pitanja o kojima govore predmeti koje analiziramo.


Na svojevrsnom javnom času, studentkinje i studenti druge godine etnologije i antropologije iz Beograda prezentovaće svojim koleginicama i kolegama i svoj zainteresovanoj stručnoj i široj javnosti, na koji način predmeti i stvari mogu predstavljati 'ulaz' u izučavanje širih društvenih, ekonomskih, političkih i kulturnih odnosa, i šta se sve može 'iščitati' kroz praćenje njihove 'socijalne biografije'. Oni će predstaviti rezultate svog praktičnog rada, koji je obuhvatao iscrpne opise, analizu i interpretaciju tako različitih predmeta kao što su kolekcija protestnih bedževa iz Srbije devedesetih, etiketa sa markirane garderobe, egzotična tkanina poreklom iz plemena Tralaludži, jedinstvena brojanica iz Grčke i razglednica iz Kejp Tauna.


 


 


Datum objavljivanja: 25.02.2009.