Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ružica Ristivojević: Fotogrami

SKC Beograd Srećna galerija 26, avgust - 11, septembar izložba fotografija autorke Ružice Ristivojević "Fotogram" u okviru ciklusa Afirmacija mladih / studentske izložbe.


 


Fotogram je fotografska umetnička tehnika koja se stvara bez upotrebe aparata. Na foto papir koji je osetljiv na svetlo postavljaju se različiti predmeti. Na takav način se kreiraju ekspozicije koje se kasnije eksponiraju. Posle osvetljavanja papira i njegovog razvijanja dobija se slika gde na crnoj pozadini dobijamo bele ili sive predmete zavisno od dužine ekspozicije i providnosti upotrebljenih predmeta.  Tehnika je nastala 1838. od strane Henri Foks Talbota.


Ružica Ristivojević, rođena je 2000. godine u Šapcu. Nakon završene osnovne škole odlučuje se da upiše Školu primenjenih umetnosti u Šapcu, obrazovni profil juvelir. Tokom školovanja učestvovala je u različitim vannastavnim aktivnostima (...) i bila aktivan član fotografske sekcije (...) pod mentorstvom prof. Mihajla Siomvića i izlagala na više kolektivnih izložbi u Šapcu, Beogradu itd.  Kao najznačajnije priznanje tokom školovanja izdvaja Nagradu za likovno stvaralaštvo koja je 2019. godine, prvi put od nastanka škole, dodeljena u oblasti fotografije. Takođe je nagrađena prvim mestom na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, na prvom takmičenju u oblasti klasičnih medija – fotografije, 2018. godine.  Nakon završetka srednje škole usavršavala se u oblasti montaže, programa za obradu fotografija i video materijala. Nakon godinu dana školovanja na Fakultetu za medije i komunikacije, napušta studije na istom i 2020. godine upisuje Kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.  Ovo je njena prva samostalna izložba.


 



Datum objavljivanja: 25.08.2021.