Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ružica Mitrović: Tokovi

U četvrtak 28. novembra u 19 časova otvara se izložba Ružice Mitrović "Tokovi" 28. novembar – 16. decembar 2019. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 


 


Ružica Mitrović (1950) diplomirala je na  Fakultetu likovnih umetnosti u Antverpenu, Belgija. Član je ULUS-a i multimedijalne grupe ,,Kvart”. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovala na međunarodnim simpozijumima i smotrama ( Italija, Crna Gora, Kina, Brazil, Rusija). Kao multimedijalni umetnik aktivna je  u oblasti  video arta, mail arta i performansa. U najnovijem ciklusu slikarskih radova Ružica Mitrović, kroz igru formalnih elemenata i njihovu harmonizaciju gradi kompozicije koje nagoveštavaju  usaglašenost govora tela i snage duha kao preduslova za postizanje istinske ravnoteže. Na iskustvima istorijske rane apstrakcije, spletovi linija i  koloristički kontrasti u tom smislu predstavljaju sredstva kojima se iskazuje iskonska pokretačka snaga i duhovna energija.







U radovima Ružice Mitrović su uspostavljene osetne harmonične vibracije koje se smeštaju u vizuelno prefinjena, krajnje iznijansirana, optička prožimanja. Okončavaju se, zapravo, na putanji uverljivih, jasnih polja, te sigurne,  dvodimenzionalno sazdane, prostorne komponente, što ističe iz druge  sfere poimanja, iz potsvesti i sna, ili pak, metafizički utišanog beskraja. 

 



Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti  (iz predgovora kataloga)





Pokret stvara ritam, ritam rađa pokret kao dok gledamo i slušamo prenos novogodišnjeg simfonijskog koncerta iz Beča. Dok Štraus puni prostore svojom muzikom baletski asambl poput vihora pleše po raskošnim odajama. Pitamo se da li se asmabl inspiriše muzikom ili se muzika inspiriše pokretom. Sve je sjedinjeno. Sve je sraslo jedno s drugim. Simbioza pokreta i zvuka je potpuna. Umetnost je jedinstvena, samo su sredstva izražavanja različita. Slike Ružice Mitrović su odraz i izraz i muzike i pokreta. Čitav kaleidoskop sveukupne umetnosti i života sadržan je u njima.



   

  Svetomr Arsić Basara, akademik i likovni umetnik (iz predgovora kataloga)


 







               


Datum objavljivanja: 26.11.2019.