Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ruski avangardni eksperimenti

Ciklus: VEK AVANGARDE, povodom stogodišnjice dadaizma 1916 – 2016. Sreda, 6. april u 20h, tema: Ruski avangardni eksperimenti i "borba“ forme i sadržaja, učestvuju: Slobodan Mijušković, Ivana Kronja i Amra Latifić, moderira: Marija Ivanić. Klub Polet, Cetinjska 15.


 


Godina 2016.  prilika je da se podsetimo čak dve „stogodišnjice“ važne za umetnost ali i globalne društvene procese:  1916. rodio u Cirihu dadaizam, koji je zajedno sa drugim avangardnim pokretima prvih decenija 20. veka – promenio svet! U istom periodu u Petrogradu se formirao i OPOJAZ - Obщestvo izučeniя poэtičeskogo яzыka / Društvo za proučavanje pesničkog jezika, kao deo ruskog formalizma koji će imati veliki uticaj na kasnije proučavanje književnosti i umetnosti.



Prodružite nam se u aprilskom susretu u Klubu Polet, gde ćemo evocirati  avangardne gestove različitih autora iz područja ruskih avangardi, ali i pokušati da prepoznamo njihove savremene tragove.



O “zvezdama” ruske avangarde: Maljeviču, Hlebnjikovu, Kručonihu, Ejzenštejnu, o stvaranju “nove psihološke realnosti” sredstvima kreativne filmske montaže, o  zaumnom poetskom eksperimentu i tome kako se pesnička reč/umetnost tih godina oslobodila “okova” tradicije, filozofije i religije, govore proučavaoci ruske avangarde. Tokom razgovora čućemo i odlomke iz intervjua sa rodonačelnikom ruskog formalizma - Viktorom Šklovskim, neposrednim tumačem avangardnih tekstova (iz knjige u izdanju Službenog glasnika, u pripremi). Sagovornici će pokušati da daju odgovor na pitanje kako su progresivni i avangardni pokreti u Rusiji završili u ideološkom kiču socrealizma i svojevrsnoj  prevlasti sadržaja nad formom.





Pridružite nam se u postavljanju pitanja i komentarima!





Ovaj ciklus započet je u Kulturnom centru Beograda na dan iniciranja dadaizma i “Kabarea Volter” – 5. februara, temom Marsel Dišan, preteča dadaizma, potom smo martovski programa posvetili inicijalnom avangardnom pokretu – futurizmu.

Slede programi:

Maj 2016:      Eho nadrealizma



Jun 2016:      Muze avangarde: Gala Dali i LJilja Brik – “strait” i “queer” interpretacije



Septembar:  DADA ON TOUR, nomadski šator Kabarea Volter, Cirih – art instalacija postavljena na Knez Mihailovoj ulici sa multimedijalnim sadržajima posvećenim dadaizmu!


 


 



Datum objavljivanja: 06.04.2016.