Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rupe u sećanju Aleksandra Botića

U sredu, 17. marta u 19 časova u Galeriji SKC, Novi Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 152a, otvara se samostalna izložba linoreza autora, Aleksandra Botića, pod nazivom, "Rupe u sećanju". Izložba se može pogledati do 2. aprila, 2010. godine.

 


Aleksandar Botić, grafičar, oslobođenog, karikatualnog, simboličnog i ekspresionističkog crteža,  očišćenog i usredsređenog na čoveka, uspeo je da kroz "najnecrtačkiju" grafičku tehniku-linorez,  dočara lakoću poteza, a da duhovitošću i šarmom strukture bliske dečijem razmišljanju, izmami osmeh i vrati veru u moć spontanih trenutaka. Potpuno specifičan umetnik,  jedinstven i nedvosmisleno prepoznatljiv kao grafičar, svoj likovni izraz i grafički zanat doveo je do perfekcije,  tako da nas ostavlja u dilemi,  da li se radi o crtežima ili otiscima?




Veseli nazivi grafika predstavljaju celinu sa otiskom,  sazreli kroz dugu intimnu vezu sa matricom   ( u više puta preneseno daleko asocijativno značenje)  ustvari, nose poruku koju je umetnik želeo da saopšti. "Lakši potres mozga", "Oprezno sa ciframa“, "Pad Robespjera", "Pod pritiskom“, "Budalići"... i dok se zabavljamo tumačeći duhovite i sofisticirane nazive grafika, iza jednostavnosti i potpune originalnosti likovnog izraza i grafičkog talenta,  krije se uznemiravajuće pitanje o identitetu čoveka današnjice.


Aleksandar Botić je diplomirao na Akademiji umetnosti u  Novom Sadu na odseku za grafiku,  i završio postdiplomske studije u klasi profesora Živka Đaka,  gde i radi kao viši stručni saradnik na katedri za grafiku. Samostalno je izlagao u Beogrdu, Novom Sadu, Subotici...i na preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


autor i organizator izložbe, Nataša Brkić, akademski slikar 


Datum objavljivanja: 15.03.2010.