Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rošetova u Beogradu

Francuski kulturni centar najavljuje izložba radova An Rošet u periodu od 4. februara do 22. marta. Otvaranje je zakazano za 4. februar u 19h.


An Rošet rođena je u Ulenu 1957. godine, studirala je i živela u Njujorku od 1982. do 1990. Danas živi i radi u Parizu gde i predaje na Akademiji likovnih umetnosti od 1993. Prvu samostalnu izložbu imala je 1990. u Njujorku, a najnovije u Parizu. Osmislila je 2000. godine specifičnu skulpturu za park Tiljeri po narudžbini francuskog Ministarstva kulture i komunikacija. Nastavlja sa serijom radova u javnom prostoru: 2007. realizuje „Galantno kamenje“ a radi i na dva projekta u pariskoj regiji. Često putuje i koristi boravke da bi razmenila iskustva i stvarala u inostranstvu (Indiji, Tajlandu, Kini, Australiji).



Likovna umetnica i vajarka, An Rošet gradi krupno delo, neprestano istražujući formu imaginarnog unutrašnjeg tela u kojem mentalno dostiže sugestivnu ali strašno efikasnu fizičku dimenziju. Pokušava da pretvori u vidljivo ono što se smatra nevidljivim. Stvara osećaj čistog i nečistog, lepog i neskladnog, zadovoljstva i bola, disanja i pulsiranja, čuva njihovu intimnu konfuziju koristeći polimorfne strukture veoma različitih materijala: gline, terakote i porcelana, smole, platna na kilometre, slojeve silikona, drvenu građu, pa čak i ljudske vlasi.

Karol Andreani, juli 2002.



FKC predstavlja deo njene produkcije akvarela i fotografija koje govore o njenom vajarskom radu. An Rošet vodiće takođe radionicu sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 02.02.2008.