Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Rok momenti 2014.

Zajednička izložba koncertnih rok fotografija (90 fotografija formata 30x45cm)
Autori: Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković sa prijateljima - Raša Milojević, Zoran Mojsin, Nemanja Đorđević i Miloš Milojević.


 


Otvaranje izložbe u četvrtak, 15. maja u 19:00

Izložba je otvorena do ponedeljka, 26. maja 2014


Posle dugogodišnjeg upornog rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, više uspešnih izložbi širom bivše Jugoslavije (fotografski trio „Rok momenti“) i niza samostalnih izložbi, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za novu koncepciju projekta „Rok momenti“: saradnju sa autorima rok fotografije iz drugih gradova: Zoran Mojsin (EFIAP) - Bor; Miloš Milojević (FSS1) – Zaječar;  Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internet portalu www.balkanrock.com) -  Vranje;  Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP) – Zaječar.





Ideja projekta je povezivanje fotografa različitih generacija iz nekoliko gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost, u prethodnom periodu doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifičan fotografski žanr.





Izložba predstavlja foto-dokumentaciju koncertne aktivnosti rok muzičara sa domaće i strane scene i raznolikost izraza šest autora - fotografa, pripadnika tri različite generacije, sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše rokenrol kultura i rok fotografija širom Republike Srbije.





Na izložbama će biti predstavljen izbor najboljih fotografija iz opusa gore navedenih autora nastalih na rok koncertima i festivalima širom Srbije u poslednjih nekoliko godina.





Predviđeno je da se prva izložba postavi u Beogradu kao zajednička izložba na kojoj će se predstaviti svih šest autora, a zatim da se postavi niz izložbi širom Srbije na kojima će učestvovati po tri autora (samostalne izložbe) gde bi domaćini i su-organizatori bili autori poreklom iz grada u kome se izložba održava.



U predgovoru za katalog prve izložbe Rok momenti 2007. godine Aleksandar Žikić je pisao: ”Fotografija, pored fotoaparata, zavisi najmanje od još dve stvari: talenta i momenta. Sposobnost da se uhvati i zaustavi upravo onaj treptaj nečijeg javnog života koji ga, sa svim intimnim i simboličkim elementima, prikazuje upravo kao ono što jeste, gotovo je savršeno saobrazna suštini rokenrola kao muzike večite sadašnjice… Izolovanost, različitost, buka, napetost, bes, odvažnost, nežnost, strah i još mnogo toga isijava iz fotografija odabranih za ovu izložbu. Posvećenost, kreativna volja, spontano prizivanje, nadahnuće: na tim stubovima počiva most koji, preko uvek uzburkane vode, vodi od momenta do monumenta.”



A 2008. godine David Vartabedijan fotografski trio Rok momenti je nazvao “saučesnicima rok istorije” i u predgovoru kataloga je pisao:”U uzavrelom kovitlacu zvuka, energije i svetla, nastaju dokumenti o zabeleženom sopstvenom Rok momentu (što autora, što muzičara), kao jednom od uvek vrlo dragih trenutaka kome će se svi vremenom sa setom vraćati… tri različita pristupa, kroz tri različite ličnosti i tri estetike… daju upravo onu višedimenzionalnost koja potvrđuje tezu da je umetnost toliko različita u objektivu, pardon, oku posmatrača. Ta višeslojnost je baš i jedna od tajni magične privlačnosti rokenrola kao neizbežnog saučesnika sadašnje istorije…”





Danas imamo priliku da se sretnemo sa šest različitih doživljaja rokenrola kroz fotografiju, obogaćenih i kulturološki različitim posmatranjem iste teme.


 



Datum objavljivanja: 16.05.2014.