Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Riznice manastira Hilandara

Povodom obeležavanja Dana Muzeja primenjene umetnosti, 6. novembra, otvorena je reprezentativna izložba Riznice manastira Hilandara, autora Dušana Milovanovića, muzejskog savetnika, koji će 11. decembra od 18. časova održati stručno vođenje kroz izložbu.

 


Izložba i dvotomni katalog nastali su kao rezultat tri decenije dugog istraživačkog rada ekipe Muzeja primenjene umetnosti, predvođene Dušanom Milovanovićem, u manastiru Hilandaru i na Svetoj Gori. 


Posle dugogodišnjih istraživanja i sistematskog popisivanja najraznorodnijeg materijala iz oblasti primenjene umetnosti, na koji su članovi ekipe nailazili, usledila je muzeološka obrada ovog materijala koji će sistematizovan sukcesivno izlaziti u više svezaka u narednim godinama. Ovogodišnji objavljeni I tom, može se razmatrati kao vrsta uvodne sveske u kojoj je, radi boljeg uvida u sveukupni materijal u Hilandaru, predstavljen presek raznorodnih predmeta na koje su istraživači nailazili, bilo da je reč o dragocenim primercima ili jednostavnim predmetima za svakodnevnu upotrebu. 


Izložba Riznice manastira Hilandara se sastoji iz više segmenata: dokumentarne izložbe o hilandarskim riznicama uz prateći materijal  iz muzejskih kolekcija koji se stilski, vremenski ili po drugim osnovama vezuje za hilandarske riznice; segmenti koji su posvećeni različitim vidovima faktografije vezane za manastir; posebni deo posvećen obnovi Hilandara; originalni materijal poreklom sa Svete Gore i iz Hilandara. 


Na izložbi će biti predstavljeni sakralni predmeti, poreklom iz Hilandara ili sa Svete Gore koji su se sticajem različitih, istorijskih okolnosti zatekli u institucijama kulture Srbije. Među njima će biti predstavljeno desetak rukopisnih knjiga (jevanđelja, mineji, zbornici) poreklom iz Hilandara, koje se danas čuvaju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Narodnoj biblioteci Srbije, Istorijskom muzeju Srbije. Biće prikazani i dragoceni predmeti iz kolekcija Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja Srbije i drugih institucija. Prikazaćemo i veoma vrednu kolekciju ikona iz Zadužbine kralja Petra I sa Oplenca koja je formirana od poklona samih Hilandaraca i drugih svetogorskih manastira, dobijenih prilikom krunisanja kralja Petra, tokom njegove vladavine, kao i vladavine kralja Aleksandra. Svi predmeti na izložbi pripadaju najvišim kategorijama kulturne i umetničke baštine srpskog naroda. 


Katalog 


Katalog u dva toma, na srpskom i engleskom jeziku, posle uvodnih tekstova Dušana Milovanovića, sadrži bogato ilustrovane kataloške eksplikacije obrađenih studijskih kolekcija (302 u prvoj svesci " Riznice manastira Hilandara " studijska kolekcija I), odnosno izloženih eksponata iz institucija Srbije (99 u drugom katalogu "Riznice manastira Hilandara"  kolekcije iz Srbije).


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 08.12.2008.