Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Riznice manastira Hilandara

Povodom obeležavanja Dana Muzeja primenjene umetnosti, 6. novembra, otvara se reprezentativna izložba Riznice manastira Hilandara, autora Dušana Milovanovića, muzejskog savetnika.

 


Izložba i dvotomni katalog nastali su kao rezultat tri decenije dugog istraživačkog rada ekipe Muzeja primenjene umetnosti, predvođene Dušanom Milovanovićem, u manastiru Hilandaru i na Svetoj Gori. 


Posle dugogodišnjih istraživanja i sistematskog popisivanja najraznorodnijeg materijala iz oblasti primenjene umetnosti, na koji su članovi ekipe nailazili, usledila je muzeološka obrada ovog materijala koji će sistematizovan sukcesivno izlaziti u više svezaka u narednim godinama. Ovogodišnji objavljeni I tom, može se razmatrati kao vrsta uvodne sveske u kojoj je, radi boljeg uvida u sveukupni materijal u Hilandaru, predstavljen presek raznorodnih predmeta na koje su istraživači nailazili, bilo da je reč o dragocenim primercima ili jednostavnim predmetima za svakodnevnu upotrebu. 


Izložba Riznice manastira Hilandara se sastoji iz više segmenata: dokumentarne izložbe o hilandarskim riznicama uz prateći materijal  iz muzejskih kolekcija koji se stilski, vremenski ili po drugim osnovama vezuje za hilandarske riznice; segmenti koji su posvećeni različitim vidovima faktografije vezane za manastir; posebni deo posvećen obnovi Hilandara; originalni materijal poreklom sa Svete Gore i iz Hilandara. 


Na izložbi će biti predstavljeni sakralni predmeti, poreklom iz Hilandara ili sa Svete Gore koji su se sticajem različitih, istorijskih okolnosti zatekli u institucijama kulture Srbije. Među njima će biti predstavljeno desetak rukopisnih knjiga (jevanđelja, mineji, zbornici) poreklom iz Hilandara, koje se danas čuvaju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Narodnoj biblioteci Srbije, Istorijskom muzeju Srbije. Biće prikazani i dragoceni predmeti iz kolekcija Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja Srbije i drugih institucija. Prikazaćemo i veoma vrednu kolekciju ikona iz Zadužbine kralja Petra I sa Oplenca koja je formirana od poklona samih Hilandaraca i drugih svetogorskih manastira, dobijenih prilikom krunisanja kralja Petra, tokom njegove vladavine, kao i vladavine kralja Aleksandra. Svi predmeti na izložbi pripadaju najvišim kategorijama kulturne i umetničke baštine srpskog naroda. 


Katalog 


Katalog u dva toma, na srpskom i engleskom jeziku, posle uvodnih tekstova Dušana Milovanovića, sadrži bogato ilustrovane kataloške eksplikacije obrađenih studijskih kolekcija (302 u prvoj svesci " Riznice manastira Hilandara " studijska kolekcija I), odnosno izloženih eksponata iz institucija Srbije (99 u drugom katalogu "Riznice manastira Hilandara"  kolekcije iz Srbije).


Portfolio Muzej primenjene umetnosti


 


Datum objavljivanja: 04.11.2008.