Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ritam i linija Ivane Švabić Cannon

U ponedeljak, 12. aprila u 19 časova , u Grafičkom kolektivu otvara se izložba grafika Ivane Švabić Cannon, pod nazivom, "Ritam i linija". Izložba se može pogledati do 24. aprila.

 


Ivana Švabić Cannon održala je svoju prvu samostalnu izložbu u Grafičkom kolektivu 1990, a od devedesetih godina živi i radi u Velikoj Britaniji. Čitaoci engleskog područja je uglavnom prepoznaju po ilustracijama knjiga, a uticaj ilustrativnog i narativnog momenta prisutan je i u njenim grafikama. Linoreze Ivane Švabić karakteriše konstantna želja za eksperimentisanjem, a naglašena taktilnost ovih grafika pruža izvesnu dimenziju predstavama u vidu nagoveštenih i prepoznatljivih figuralnih elemenata. Nakon decenijskog pročišćavanja i svođenja na znak, Ivana Švabić u novim radovima naglašava izražajna sredstva višebojnog linoreza, a narativni element je sve manje prisutan. Element koji oduvek karakteriše njene grafike, i dalje je prisutan, a to je patern, odnosno mustra, površina obrađena repetitivnim formama, ritmovima, u ranijim celinama postizana aplikacijama na ploči ili samom papiru. Segment vrtloga uhaćen je ili "ukadriran" komadom papira - formatom grafike sa naglašenim linearnim ritmovima povezanim energijom centripetalne sile. Ono što daje dinamiku radovima Ivane Švabić Cannon jeste ritam koji usklađuje ostale likovne komponente u kompoziciji.


Ivana Švabić Cannon (1964. Beograd), diplomirala grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije završila na Fakultetu primenjenih umetnosti i na Univerzitetu Zapadne Engleske, PGCE program za umetnost i dizajn. Član Spike Print Studio, Bristol, Swillustrators - South West Illustrators, ULUPUDS-a. Od 1992. radi ilustracije za dečje knjige. Živi i radi u Bristolu.


 


Datum objavljivanja: 09.04.2010.